Co sis napsal, to si taky vydej

Praha - Roste počet autorů, kteří vydávají své knihy na vlastní náklady. A to i přes velké výdaje a horší šanci dostat své dílo na pulty knihkupectví. Spisovatelé totiž často nemají jinou možnost. Nakladatelství jsou opatrná, nechtějí vydat knihu, která se jim do roka nezaplatí.

Například dvoujazyčná kniha pro děti O prasátku Lojzíkovi vznikala 7 měsíců. Její autoři, Pavel Ondrašík a Táňa Rybenská, ji nabídli do 4 nakladatelství. Bez úspěchu. Nakonec sehnali peníze a vydali si své dílo sami. Podle informací Pavla Ondrašíka do dvoutisícového nákladu investovali zhruba 110 000 korun. „V tomto nákladu klesne kniha na nějakou rozumnou cenu, takže se dá prodat,“ dodal. 

Ti úspěšnější autoři-vydavatelé začnou vydělávat nejdřív za rok a půl. Bez nároku na autorský honorář si totiž musí spisovatelé vystačit jen s výdělkem za prodané kusy. „Distributor, potažmo knihkupectví si vezmou 46–50 % z té ceny prodejní a vám zbyde 50 %, z nichž zaplatíte reklamu, daně a pak vám zbyde zhruba těch 10 %,“ doplnil Ondrašík. 

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Přesto počet podobných autorů stoupá. Potvrzuje to i Národní knihovna, která titulům přiděluje mezinárodní standardní číslo ISBN. „V době před pěti lety přicházela cirka jedna žádost denně, dnes to je již 5 žádostí denně v průměru. Takže ten nárůst je patrný,“ upozornila Irena Maňáková z Národní knihovny. 

Vladimír Černý z portálu knihovnicka.cz k tomu dodává, že počet autorů roste i díky tomu, že se rozšiřují digitální technologie a knížku si může napsat a předat ke zveřejnění úplně každý. 

Svaz knihkupců a nakladatelů letos očekává až třicetiprocentní propad prodeje knih. Může za to mimo jiné zvýšení DPH z 10 na 14 %. I proto nakladatelství při navazování spolupráce s novými autory raději neriskují. 

„Začínající autor, řekneme-li to s nadsázkou, musí mít v šuplíku Harryho Pottera, aby ho nakladatelství přijala s otevřenou náručí,“ komentoval situaci Josef Pepson Snětivý z Nakladatelství ČAS. Jenže i Rowlingovou osm nakladatelství odmítlo, než vydala první díl Harryho Pottera. U nás mají největší šanci autoři historické literatury a literatury faktu.