Festival v Benátkách - stará dáma ztrácí kouzlo

Benátky - Na benátském ostrovu Lido pokračuje nejstarší filmový festival, tento rok ovšem bez nejslavnějších hvězd. Přehlídka v Benátkách totiž v posledních letech ztrácí lesk své někdejší slávy. Vedení festivalu hledá způsob, jak italský filmový svátek vrátit na výsluní.

Stará dáma, jak se festivalu přezdívá, ztrácí své kouzlo rychleji, než samo vedení festivalu očekávalo. Oproti konkurenčním festivalům totiž Benátky nenabízely prostor pro filmové producenty. Umělecký ředitel Alberto Barbera si ale prý uvědomuje, že to je třeba změnit: „Filmové festivaly v Torontu nebo v Hong Kongu uvádějí filmy z celého světa a z celého světa také zvou byznysmeny z filmového průmyslu. Takže když jsem akceptoval nabídku benátského festivalu, zdůraznil jsem, že jako první musíme festival více komerčně zviditelnit.“

Tento rok se stará dáma nedočká ani George Clooneyho ani Brada Pitta. Na svůj červený koberec se pokusila nalákat spíše zástupce uměleckého filmu. „Umělecké filmy jsou postiženy vážnou ekonomickou krizí mnohem více než komerční tituly. Nejlepší způsob, jak jim pomoci, je najít producenty a distributory, kteří je chtějí podporovat. Jinak v době ekonomické krize přestanou vznikat,“ vysvětlil Barbera.

Reportáž Maria Kubaše z Benátek (zdroj: ČT24)

Největším konkurentem Benátek a zároveň největší vycházející festivalovou hvězdou je filmový svátek v Torontu, který je pro evropské filmy vstupní bránou amerického trhu. Benátky zastíní už ve čtvrtek, uveden na něm bude i napjatě očekávaný epos Atlas mraků režisérského tria – Toma Tykwera a sourozenců Wachovských, autorů Matrixu. Stará dáma oproti 350 snímkům torontského festivalu sází na útlejší program, filmů uvede necelou stovku.