Ententýky - všichni jsme v tom

Ute, Barbora, Johana a Artnoštka se znají z pískoviště. Ne, že by na něm plácaly bábovičky, ale vodí tam své sviště - a přitom ledacos proberou. No, ledacos… když je vám plus minus pětatřicet a zvláště když jste ženská, oblíbená konverzační témata se ztenčí v podstatě na dvě: děti a vztahy. Obojího je v novém seriálu České televize Ententýky vrchovatě. Podle tvůrců je seriálem ze života, kterému nechybí radost, humor a hlavně život sám. Zkrátka - všichni jsme v tom. Od 5. září na ČT1.

I když seriálové postavy jsou ve věku od nemluvňat po seniory, Ententýky rozebírá partnerské a rodičovské vztahy především z pohledu mladší střední generace. „Máme ambice řešit témata, která jsou veskrze vážná,“ poznamenává producent Pavel Anděl. Ovšem to neznamená, že o rozvodech a rozchodech, matkách samoživelkách, střídavé péči, nevěrách a sexu by se nedalo vyprávět s nadsázkou a humorem.

Hlavní hrdinka Ute a její kamarádky/kamarádi se potýkají s různými vztahovými problémy, jedno téma ale mají společné - děti. „Nejsou v seriálu jen jako rekvizity. Když má člověk dítě, tak se mu přeskládá úplně všechno - a to tam zachyceno je,“ upozorňuje Anděl, že děti v Ententýky nejsou jen roztomilou kulisou, ale středobodem světa dospělých, jak tomu bývá i v reálném životě. 

Tvůrci přepokládají, že to nebude jediná podobnost, kterou diváci mezi svými radostmi a strastmi a tím, s čím se potýkají seriálové postavy, uvidí. „Každý z hrdinů má svůj dramatický příběh, který je doslova opsán ze života, takže je velká pravděpodobnost, že se v něm diváci najdou,“ odhaduje Anděl.

Novinářka Ute (Jitka Schneiderová) má kromě zvláštního jména také zvláštního spolubydlícího - po rozchodu s otcem svého dítěte Viktorem (Filip Blažek) žije ve společné domácnosti se skorotchánem Vilémem Broukem (Oldřich Vízner). „Ute nechce být sama a lásku k životu potřebuje,“ říká o hlavní hrdince Jitka Schneiderová. Bohužel se zdá, že jediný chlap, který za něco stojí, je Viktor, a nahradit ho nemůže ani ženatý Libor Lamač (srdcí, dodává Ute).

Utina sestra Nikol (Kateřina Hrachovcová), bývalá modelka, je posedlá uklízením, vůbec neváhá vygruntovat hotelový pokoj, v němž po návratu z Ameriky bydlí se svým manželem Majkem (Petr Čtvrtníček), který také není úplně, řekněme, „standardní“. Nikol a Majk se marně snaží o dědice jejich horského pramene (no, ano), který je nevysychajícím zdrojem příjmů, ostatní postavy ale děti mají - a někdy jich mají dost.

Ententýky / Kateřina Hrachovcová, Petr Čtvrtníček
Zdroj: ČT24/ČT

„Biožena“ Barbora (Zuzana Kajnarová Říčařová) má dvě děti a v podstatě i dva muže. Je totiž pořád vdaná za Melíška (Robert Jašków), přestože žije s jeho pravým opakem, rockerem Frantou (Martin Písařík), který je na rodičovské dovolené s jejich nejmladší dcerou. I když „jejich“… jisté to tak úplně není. Mimochodem podobnost členů Frantovy kapely s muzikanty ze skupiny Chinaski není čistě náhodná.

Arnoštka (Kristýna Kociánová) sdílí jednu domácnost nejen s manželem Břéťou (Filip Čapka) a synem, ale také se svými až moc všímavými rodiči (Jitka Sedláčková, Miroslav Táborský). Naštěstí, či spíše naneštěstí, může kdykoli utéct do paralelního virtuálního světa, ovšem stále víc kvůli chatu a maminkovským stránkám zapomíná na ten skutečný. Generační vztahy řeší i rozvedená fotografka Johana (Lucie Zedníčková), i když trochu jiného ražení. Matka dvou puberťáků na lásce netrvá, občasná „výpomoc“ od mladého hasiče (Martin Kraus) jí stačí, aspoň tak si to namlouvá, jenže odříkaného chleba největší krajíc.

Svůj život a životy svých kamarádek a jejich partnerů a dětí glosuje Ute nejen vnitřním hlasem, pro diváky ovšem slyšitelným, ale také na svém blogu. Ten skutečně existuje a přečíst Utiny komentáře si na něm lidé mohou ještě před první epizodou patnáctidílného seriálu, kterou ČT1 odvysílá dnes ve 20:00.

Vydáno pod