ČT začala provozovat ponurý Cirkus Bukowsky

Praha – Netradiční mysteriózní zápletku, paradoxní situace a spojení trpké reality s bizarní poetikou nabídne kriminální seriál Cirkus Bukowsky, který začala natáčet Česká televize. Pilotní díl ponuré detektivky, v níž lavinu záhad spustí jedno nečekané dědictví, se o přízeň diváků ucházel v Souboji seriálů.

„Cirkus Bukowsky vychází z anglosaského modelu dvou šestidílných sérií, přičemž na konci té první se zdá, že je příběh zcela uzavřen. Mám rád severskou školu detektivek, která těží ze své jedinečnosti. Není to ale tak, že bychom chtěli kopírovat švédskou nebo anglickou detektivní školu, záměrně jsme se pokusili vytvořit svoji vlastní,“ uvedl kreativní producent Josef Viewegh k projektu, který se díky hlasům diváků v Souboji seriálů dostal do finále. Vítězství ale patřilo rodinnému seriálu Babička na inzerát.

Zklamáni tím, že přednost při natáčení dostal finalista, snad nebudou ani diváci, kteří fandili „konkurenci“. „Doufám, že se nám podařilo napsat originální příběh s výraznou atmosférou ve stylu noirových detektivek. A že ona atmosféra bude stejně silná jako samotný příběh,“ prozradil režisér a scenárista Jan Pachl, co mohou od Cirkusu Bukowsky očekávat.

Hrdinou příběhu je psycholog a pedagog Nestor Bukowsky. Když přijde o práci a střechu nad hlavou, opouští Prahu a vydává se vstříc novému životu v právě zděděné maringotce. Učí se žít mezi cirkusáky, prožívá platonický románek s akrobatkou Silvií, odolává tlakům principála a neustále kličkuje před zaujatým kriminalistou Kunešem. A co tomu všemu předcházelo? Nevinně vypadající sebevražda mladé studentky a Nestorovy milenky v jedné osobě. Nestor se stává podezřelým číslo jedna a na vlastní pěst se pouští do pátrání. Jenže přicházejí další vraždy…

Sympaticky nešikovného detektiva amatéra Bukowského hraje Pavel Řezníček. V roli zkušeného policajta s problémy s alkoholem se objeví Hynek Čermák. Jaromír Hanzlík se představí v pro něj netradiční roli záporné postavy, záporáka si zahraje i Rosťa Novák, principál nového cirkusu La Putyka. Těšit se diváci mohou také na Martina Pechláta, Nelu Boudovou, Boba Klepla a Vandu Hybnerovou. „Dáváme také prostor neokoukaným tvářím. Příkladem je třeba srbský herec Predrag Bjelac, který si zahrál i v Harrym Potterovi,“ doplnil k hereckému obsazení Jan Pachl.

První klapka k novému seriálu ČT padla 4. září, natáčení bude pokračovat až do dubna příštího roku.

Vydáno pod