V Okně do hřbitova se diváci budou bát i bavit

Praha – Tajemné příběhy, někdy až drobné horory jsou vidět Oknem do hřbitova, televizním cyklem, který vznikl v brněnském studiu ČT podle povídek Miroslava Švandrlíka. První ze třinácti příběhů nazvaný Obraz odvypráví ČT1 6. září ve 21:20.

Drobné tajuplné příběhy, jimž nechybí humor a napětí, natočil podle scénářů Martina Bezoušky a Dušana Kukala Vladimír Michálek. „Doufám, že se diváci budou při sledování bát i dobře bavit,“ přeje si režisér.

Každá povídka je samostatná – formou i obsahem. „Pro mne to byl zajímavý tvar, jeden díl cyklu má totiž pouze 26 minut. Je celkem obtížné vtěsnat příběh do takového rozměru,“ přiznává Michálek, „nicméně když ctíte řemeslo své profese, tak je to hlavně zábava a radost. Snad se tento nadhled vtisknul do samotných povídek.“

Upoutávka na cyklus Okno do hřbitova (zdroj: ČT24)

Do většiny rolí až na výjimky obsadil herce moravských divadel. Například Zdeňka Dvořáka, Vladimíra Hausera, Danu Peškovou, Jaroslava Dufka, Evu Vrbkovou a další. V závěru natáčení přizval Arnošta Goldflama, Zuzanu Slavíkovou, Stanislava Zindulku a Bolka Polívku. Za hlavní kamerou stál David Ployhar. Natáčelo se převážně v Brně, ale například také v Bílovicích nad Svitavou, Mikulově, Pavlově, Hustopečích a na dalších místech jižní Moravy.

OBRAZ. Bolek Polívka a Zuzana Slavíková v hlavních rolích příběhu o hrůzostrašné pomstě nevěrné manželce a jejímu milenci. Zhrzený malíř Kobosil, který koketuje s parapsychologickými jevy, rozehraje nebezpečnou hru, ze které nemají jeho oběti možnost úniku. A to i přesto, že některé indicie nebožtíkova jednání dokážou odkrýt.

Upoutávka: Okno do hřbitova - díl Obraz (zdroj: ČT24)

IMBECIL. Pomsta vrahům nevinných obětí bývá většinou velmi krutá a někdy ještě krutější, když chce své vrahy pomstít sám nebožtík. Vašík Panuška, který je svému okolí známý jako neškodný blázen, se po srážce s autem promění k nepoznání. Lékaři mu sice zachrání život, ale do jeho těla se „nastěhuje“ jiný muž. Vašík ke své smůle zdědí duši zavražděného pošťáka, který moc dobře ví, kdo a proč mu před sedmi lety pomohl do hrobu.

Okno do hřbitova - díl Imbecil
Zdroj: ČT24/ČT

MILENKA MRTVÉHO. Příběh o tom, jaké nebezpečí může skrývat náruč krásné ženy. Příběh mladého úspěšného lékaře doktora Roberta Pešata začíná úplně banálně v malé moravské nemocnici, ve které pracuje. Je večer – relativní klid – a kromě obvyklých činností se zdánlivě vůbec nic zvláštního neděje. Jenže kdo z nás ví a tuší, kde všude číhá a ve kterém okamžiku a v jaké podobě se může zjevit smrtelné nebezpečí.

Okno do hřbitova - díl Milenka mrtvého
Zdroj: ČT24/ČT

ÁRIE. Příběh o poslední cestě v životě a nadpřirozených silách. Smutným hrdinou tohoto příběhu je bývalý učitel Antonín Horák. Je to nadšený aktivista spolku Sysifos a jako takový má za úkol bojovat proti všemu, co není vysvětlitelné vědou a rozumem.

Okno do hřbitova - díl Árie
Zdroj: ČT24/ČT

MŇOUKAVÝ HOTEL. Příběh o tom, že i to největší nebezpečí nebývá patrné na první pohled. Marek Toman je úspěšný muž. Vyniká ve své profesi, jeho firma prosperuje, má čas i na své koníčky. Jeho paní je pohledná a inteligentní a už od pohledu spolu tvoří harmonický milující se pár. Jenže – ne vše je vždy takové, jak se to může nezaujatému pozorovateli jevit.

Okno do hřbitova - díl Mňoukavý hotel
Zdroj: ČT24/ČT

MODRÁ VODA. Příběh o tom, že karty opravdu nelžou. Seriálová herečka Vlasta Malíková věří kartám víc než čemukoli na světě. Ví, že nelžou a dokáží odhalit i nemožné. Jednou se stalo, že ji vyšla kombinace tak hrůzná, že ji donutila zavolat své někdejší studentské lásce ze střední školy – muži, který se stal policejním komisařem.

Okno do hřbitova - díl Modrá voda
Zdroj: ČT24/ČT

PRVNÍ CASTING. Příběh o tom, jak je snadné stát se obětí zločinu. Alena Kusá je krásná devatenáctiletá mladá slečna, která o sebe velmi dbá a mnoho času věnuje tomu, aby byla ještě krásnější. Je zvyklá na lačné pohledy mužů i závist některých žen. Ví, že je krásná, ale to ji ke spokojenosti zdaleka nestačí. Má totiž jediný velký sen – chce se stát slavnou filmovou hvězdou – a pro jeho vyplnění je schopna téměř všeho.

Okno do hřbitova - díl První casting
Zdroj: ČT24/ČT

SACÍ KOŠ. Příběh o jedné neplánované vraždě. Ludmila Sýkorová má všechno, co si kdy vysnila. Je pohledná, úspěšná i bohatá. Manžel se jí obdivuje a jeho burzovní obchody prosperují snad ještě lépe než aktivity jeho atraktivní manželky. Ludmila Sýkorová má tedy všechno – i svá tajemství.

Okno do hřbitova - díl Sací koš
Zdroj: ČT24/ČT

OKNO DO HŘBITOVA. Příběh o poslední šachové partii v životě. Bývalý středoškolský profesor Antonín Brůna je zapálený šachista. Už pár let je v důchodu, a protože je bezdětný vdovec, věnuje svému koníčku každý volný okamžik. Miluje tuto krásnou, starodávnou hru s dřevěnými figurkami, která bystří mozek a je školou strategie. Jako každý z jejích vyznavačů ctí i to, že se při ní nedá podvádět. I když se prý občas vyskytnou lidé, kteří si právě tento fakt odmítají připustit.

Okno do hřbitova - díl Okno do hřbitova
Zdroj: ČT24/ČT

POSLÁNÍ. Příběh o jedné historické vraždě začíná zcela odtažitě v kabině luxusního automobilu. Dámě, která ho řídí, budeme pro jednoduchost říkat doktorka Becková. Většina jejích dosavadních milenců ji prý opouštěla s tím, že je přestalo bavit ono věčné ustupování jejímu pracovnímu nasazení, a všichni její dosavadní šéfové si jí údajně vážili jako člověka, který bere svou profesi psychiatra především jako určité poslání. Jenže kdo je vlastně doktorka Becková?

Okno do hřbitova - díl Poslání
Zdroj: ČT24/ČT

VZKAZ OD NEBOŽKY. Příběh o smrti a náhlém zbohatnutí. Bezdomovec Tomáš Ostrihoň je z lidí, jakých můžeme potkat v ulicích každého většího města bezpočet. Kráčí světem obtěžkán taškami, v nichž má všechno, o čem se domnívá, že potřebuje k životu, včetně výstřižků z novin, které ho tak fascinují. Odpoledne co odpoledne sedává se svou krabicí vína v parku a věnuje se pozorování okolí. Tak tomu bylo i v den, kdy se měl docela změnit jeho dosavadní život.

Okno do hřbitova - díl Vzkaz od nebožky
Zdroj: ČT24/ČT

PAVOUČEK. Příběh o tom, jak mohl zneuznaný scenárista přijít ke štěstí, a nepřišel. Dle pověstí a legend jsou pavouci velmi podivná zvířata. Tomu, kdo to s nimi umí, pomáhají. Tomu, kdo je ohrožuje, zase škodí. Je pak na každém z nás – tedy i na hrdinovi tohoto podivuhodného příběhu scénáristovi Korbelovi – jak se s tímto faktem dokáže vyrovnat…

Okno do hřbitova - díl Pavouček
Zdroj: ČT24/ČT

KRÁLÍCI SE NEDOČKALI. Příběh o smrti a o tom, co všechno dovedou úplně obyčejní králíci. Hynek Litera prakticky po celý svůj profesní život působil jako reklamní textař. Jednoho dne se velmi náhle rozhodl přesídlit na idylický moravský venkov, kde nejen začal zvelebovat svou novou usedlost a sžívat se s místními svéráznými obyvateli, ale začal se shodou náhod zabývat i chovem docela obyčejných králíků. Až čas ukázal, jak se mu za to jeho milí chlupatí svěřenci dokázali odvděčit…

Okno do hřbitova - díl Králíci se nedočkali
Zdroj: ČT24/ČT