Finalisté Škvoreckého ceny: Jedna autorka na čtyři autory

Praha - Michal Ajvaz, Vladimír Mikeš, Petr Šabach, Marek Šindelka a Kateřina Tučková tvoří pětici autorů, mezi mimiž se bude rozhodovat o vítězi Ceny Josefa Škvoreckého. Finalisté ocenění, udělovaného za beletristická díla, vzešli z osmnácti autorů v šiřší nominaci.

Kateřina Tučková byla v letošním výběru jedinou autorkou, porotu zaujala svým druhým románem Žítkovské bohyně. Ajvazova Lucemburská zahrada a Šindelkův soubor povídek Zůstaňte s námi byly už oceněni Magnesií Literou - první z děl titulem Kniha roku, druhé vítězstvím v kategorii próza. Petr Šabach soutěží s novelou Máslem dolů a Vladimír Mikeš s „podvrženou prvotinou“ Škodlivý prostor.

Vítěze bude vybírat osmnáctičlenná porota. „Každý porotce se rozhoduje sám a dle svého uvážení udělí třem nejlepším titulům body. Tři prvnímu, dva druhému a jeden třetímu. Po sečtení bodů bude znám celkový vítěz, který při vyhlašování výsledků získá finanční odměnu ve výši 100 tisíc korun,“ přiblížila systém hlasování Petra Batók ze Společnosti Josefa Škvoreckého.

Nominaci na Škvoreckého cenu mohla získat pouze beletristická díla vydaná od června 2011 do května 2012. Laureátem loňského roku byl román Vrač, za který jeho autor Martin Ryšavý obdržel i Magnesii Literu.