Příliš tichý nos resuscituje dům

Praha – Za soumraku odhaluje starý dům v pražské ulici Nekázanka své medové sluje, sovy ve skříních, ryby i nosorožce, to vše za tichého dohledu plešaté zpěvačky. Čtyři herci a dva muzikanti vdechli na pár dní tomuto starému domu v samém centru města život. Obecenstvo vítáno.

Pod heslem KUNSTernace - resuscitace polomrtvého domu uměleckým šokem zažijí diváci fantaskní příběh plný absurdního humoru, bizarních situací a výstupů, kabaretních čísel i improvizací, pohrávající si s dvojjazyčnou historií hlavního města.

Za představením Příliš tichý nos inspirovaném povídkami Franze Kafky stojí scenárista Egon Tobiáš a režisér Jan Nebeský. "Příliš tichý nos vznikal přímo na míru domu v Nekázance. Podivná atmosféra vybydleného barokního domu odvráceného od města, kde ještě před nedávnem sídlil Český svaz žen a je v něm stále hmatatelný dozvuk socialistického realismu, předurčila kafkovské téma. V inscenaci však čerpáme spíše atmosféru Kafkových povídek," uvedl k projektu Tobiáš.

Herci – Lucie Trmíková, Petra Lustigová, David Prachař a Tomáš Matonoha – provedou za doprovodu hudebníků Joe Karafiáta a Petra Pepína Valáška návštěvníky domem, jehož nejrůznější zákoutí se stávají jevištěm i hledištěm. „Když si čtete Kafku, necháte se unést fantazií, ztrácíte se, nerozumíte tomu. A podobně by to mělo působit i setkání tady,“ říká Matonoha.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Prázdný dům nově patří Institutu umění - Divadelnímu ústavu, který se ho před rekonstrukcí rozhodl propůjčit Pražskému Quadriennale. Site-specific Jana Nebeského a Egona Tobiáše volně navazuje na obdobné projekty z loňského ročníku, ve kterém byla uvedena mimo jiné opera Phillipa Glasse Les Enfants Terribles v režii Alice Nellis v bývalé vývařovně bohnické Psychiatrické léčebny.

Příliš tichý nos bude uváděn pouze během letošního září, a to 4., 7., 12., 13., 19. a 30. 9. vždy od 19:00 a 21:00. Vstupenky je možné zakoupit v pokladně Divadla v Celetné a na místě před představením.