Čokoládu nebo marcipán? Muzeum sladkostí má obojí

Tábor – Umění má mnoho podob. Nově otevřené muzeum v Táboře nevystavuje hloubavé krajinky, nýbrž se věnuje umění cukrářskému. Muzeum čokolády a marcipánu mimo (ne)jedlých exponátů návštěvníka naučí, jak se vyrábějí pralinky, poučí ho o historii nebo jej zasvětí do tajů voňavé a kreativní práce. Jihočeské město otevírá jedno z největších čokoládových muzeí v Česku i v Evropě.

„Jen pro sladkostem odolné!“ mohla by hlásit varovná cedule při vstupu do cukrářského ráje. Příchozí totiž musí odolat cukrovinkám o „rozloze“ tisíc metrů čtverečních. Děti se pobaví nad exponáty z marcipánu, které jsou vymodelované tak, aby znázorňovaly konkrétní pohádkovou událost z celosvětově známých příběhů. Marcipán je obecně trvanlivější než čokoláda, proto v muzeu převažuje. 

V místní dílně si budou moci návštěvníci vyrobit vlastní pochoutky, čokoládový workshop je totiž v provozu každý den. Vlastní výtvory si s sebou mohou vzít posléze domů. Pokud se však do cukrářského řemesla pouštět nechtějí, mohou místním okénkem alespoň nahlédnout do provozovny čokolatérie, kde spatří výrobu cukrovinek v přímém přenosu. 

Majitelka muzea a zároveň autorka nápadu Petra Kovandová vlastní již sedm let firmu vyrábějící pralinky. Její přátelé se často dotazovali, zdali by výrobnu mohli navštívit. Jelikož se ale jedná o potravinářskou záležitost, nemohla jejich přání Kovandová vyhovět. A tak se zrodil nápad vystavět muzeum a trochu poučit veřejnost, na co si dát při nákupu čokolády pozor. 

„Když si jdou lidé koupit do jakékoliv prodejny čokoládu, měli by se podívat na obal a sledovat, jestli ta čokoláda vůbec obsahuje kakaové máslo, což je základ čokolády jako takové,“ vysvětluje Kovandová. Poměry kakaa a cukru jsou již složky, které si každý výrobce reguluje sám. 

  • Muzeum čokolády a marcipánu zdroj: Fb archiv Muzea čokolády a marcipánu
  • Muzeum čokolády a marcipánu zdroj: Fb archiv Muzea čokolády a marcipánu

Táborské muzeum prezentuje také poutavou sbírku čokoládových obalů, místní čokolatérie nabídne i chuťovky, jako je třeba chili čokoláda nebo čokoláda z ovoce. „To je nekonečné téma,“ potvrzuje Kovandová. Muzeum je výjimečné i tím, že díky nekonečné fantazii tvůrců a zároveň omezené trvanlivosti exponátů může neustále vystavovat nové a nové.  

Zrod čokolády se datuje do dob Aztéků. Původně šlo ale o nápoj, tvrdá tabulka, jakou známe dnes, je otázkou mnohem pozdější doby. Marcipán zase pochází ze začátku 19. století. Vrcholem a zároveň pýchou provozovatelů je detailní marcipánový model táborského náměstí, který mistr cukrář Jan Kopecký vyráběl dva a půl měsíce. „Dělal jsem to sám, 331 hodin čistého času.“

Vznik nového netradičního muzea podpořila Evropská unie dotací ve výši 44 milionů korun. „Na další provoz si už musíme vydělat sami. Určitě se exponáty budou muset obměňovat, budou ztrácet barvu i témata,“ sdělila Petra Kovandová. Ať už je přijdou obdivovat cukráři, sběratelé nebo děti, jedno je jisté – během návštěvy čeká každého sladký život.