Jana Lota a jejích dvě stě Děvčátek

Praha – Galerie NoD poskytla na čas domov novému hudebně-výtvarnému projektu zpěvačky Jany Loty. Umělkyně letos vydala druhé album s názvem Děvčátko, jemuž navrhovaly obal zrakově postižené děti. Každá deska tak měla svůj unikátní přebal, protože jednotlivci malovali v rytmu hudby. Všechny kresby teď seskupila Lota na jedno místo.

Děti s vadou zraku vytvořily speciální technikou na dvě stovky titulní strany desky. Celkově v malbách dominuje barva tuší.   

„Když jsem to viděla poprvé, tak se mi chtělo i plakat. To je opravdu dojemný. Kolikrát jsem si říkala, protože ty texty nejsou jednoduchý, jak to ty děti dokázaly rozklíčovat,“ obdivuje práci mladých výtvarných amatérů zpěvačka. 

„Tam je zkrátka vidět propojení hudby a vlastně skrze ty malé ručičky dětí to šlo na obaly. Je tam vidět všechno přes abstraktno, konkrétno, každý si tam najde něco,“ dodala Markéta Jáňová, kurátorka výstavy. 

Jeden z návrhů vybrala Jana Lota jako obal desky pro komerční prodej. Všechny ostatní jsou jedinečnými ručně malovanými originály, které mírou výtvarného cítění překvapují i zkušené umělce. Výstavu v NoD doplní koncert a charitativní dražba. Exhibice je putovní, a tak se na ni mohou těšit i další česká města.