StartPoint 2012: Kam pádí výtvarné mládí?

Praha - Jaké jsou nastupující evropské výtvarné talenty? Odpověď na otázku poskytuje výstava v pražském Centru současného umění DOX, které od 7. září hostí přehlídku nejzajímavějších diplomových prací. Projekt StartPoint představuje dvacet nejvýraznějších umělců vybraných ze 37 uměleckých škol z 18 evropských zemí.

Na výběru prací se ukazuje, že nová média už nejsou nová. Výtvarníci se od videoartu vrací k malbě anebo obě média kombinují. Jasný trend ale vypozorovat nelze. „Trendy jsou spíše lehce rozbíhavé. Dá se sledovat třeba lehký náznak surrealismu, nebo naopak zacházení s virtuální realitou,“ poznamenal hlavní kurátor projektu Pavel Vančát.

Současným výtvarným centrem Evropy je Berlín. V německé metropoli žije nejvíce výtvarníků, každý sedmý Berlíňan pracuje v některém z kreativních odvětví. Ovšem stejně jako různé druhy umění je i výtvarná scéna v Evropě docela dobře promíchaná. Umělci jezdí pravidelně na stáže do zahraničí, a mají tak možnost se srovnávat s kolegy z jiných zemí a koneckonců se i lépe za hranicemi prosadit.

„Praha za středně velkými městy nekulhá,“ domnívá se Pavel Vančát. „Důkazem je i to, jak dobře vypadá výstava v DOX.“ Finální výstava StartPointu se v Praze letos představuje poprvé. To nejzajímavější z nastupující generace evropského umění je zde k vidění do 8. října. Na instalaci v DOX navazuje dvojice výstav, představující užší výběr oceněných prací ve Victoria Art Center v Bukurešti a v Open Gallery v Bratislavě.

Reportáž Maria Kubaše a Ivy Strnadové (zdroj: ČT24)

Z diplomových prací vybírá mezinárodní jury držitele hlavní ceny a také několika čestných uznání. Odměnou pro všechny oceněné je měsíční rezidence v Praze následujícího roku spojená s výstavou, jež se již tradičně koná pod názvem Started v Galerii Národní technické knihovny v Praze. Držitel hlavní ceny má navíc možnost realizovat samostatnou výstavu v GAVU Cheb.