Hrzán sobě v muzeu

Tábor - Jak bude vypadat plastika Jiřího Hrzána, mohou rozhodnout návštěvníci výstavy, která je k vidění ve sklepení Staré radnice v Táboře. Ta připomíná profesní i soukromou stránku herce a komika a táborského rodáka.

Jiří Hrzán se narodil 30. března 1939 v Táboře a jeho cesta k herectví začala v táborském Divadle mladých. Výstava nazvaná Hrzán v muzeu zachycuje nejen divadelní a filmovou tvorbu táborského rodáka, herce a komika Jiřího Hrzána, ale i zajímavosti z jeho soukromého života.

Potrvá do 23. září, přičemž ve dnech 14.16. září se mohou návštěvníci zapojit do volby finální podoby plastiky Hrzána. Tu chce občanské sdružení Hrzán sobě! umístit u Gymnázia Pierra de Coubertina u příležitosti jeho nedožitých 75. narozenin.

„Původně jsme počítali s plastikou z bronzu, teď už na něm netrváme, čímž by se náklady mohly snížit ze 750 000 na asi 400 000 korun. Na kontě sbírky je od března 43 500 korun,“ uvedl jeden z organizátorů Patrik Kučera. Do soutěže se přihlásilo devět sochařů. Do druhého kola byli vybráni tři. Z těch budou teď návštěvníci vybírat. Další hlasy přidají odborná komise, občanské sdružení a rodina.