Romeo a Julie v Brně nejsou záplata

Brno - Sílu příběhu velké lásky slibuje zachovat režisér Zdeněk Černín v Shakespearově dramatu Romeo a Julie, které nastudoval v Národním divadle Brno. Režii nesmrtelného příběhu milenců z Verony převzal po Martinu Stropnickém.

Stropnický inscenaci rozpracoval už v minulé sezoně, ale ze zdravotních důvodů ji nedotáhl do konce. „Národní divadlo Brno mu nabídlo alternativní termíny premiéry. Pro pana Stropnického to však bylo neakceptovatelné, nicméně provoz divadla musí fungovat dál, proto jsme oslovili nového režiséra,“ uvedl šéf činohry Petr Halberstadt. Premiéra se přesunula z konce minulé sezony na začátek té aktuální. „Nevznikla žádná záplata nebo z nouze ctnost, ale plnohodnotné představení,“ dodal Halberstadt.

Černín podle svých slov provedl v textu nezbytné škrty, avšak nechtěl v předloze provádět žádné nešetrné zásahy. „Chtěl bych tam zachovat to, na co lidé nejvíce chodí - tragickou sílu příběhu veliké lásky, která nakonec přes svou tragičnost dospěje k tomu, že může smířit i dva znepřátelené rody,“ poznamenal.

Romeo Šafránek a Julie Tkačíková

Shodou okolností figuroval Zdeněk Černín i v poslední inscenaci Romea a Julie v činohře Národního divadla Brno - ovšem jako herec. V roce 1991 ji režíroval Zdeněk Kaloč, Černín v ní ztvárnil Tybalta. Stejnou roli tentokrát dostal Petr Bláha. Merkucia hraje Petr Halberstadt, chůvu ztvární Tereza Groszmannová. Milence vzdorující rodovému předurčení a nepřízni osudu si zahrají Jakub Šafránek a Magdalena Tkačíková.

Futuristickou scénu navrhl Daniel Dvořák, kostýmy jsou dílem Sylvy Hanákové. Obojí Černín převzal z původní Stropnického koncepce. Změnu provedl v hudební složce, když ke spolupráci přizval Davida Rottera. Premiéru hostí 13. září Mahenovo divadlo. V září a říjnu následuje celkem šest repríz.