Man Bookerova cena může vstoupit dvakrát do stejné řeky

Londýn - Hilary Mantelová, laureátka literární Man Bookerovy ceny, byla podruhé vybrána mezi finalisty tohoto prestižního ocenění za anglicky psaný román mimo USA. V užším výběru se o ni uchází šest autorů. Vítěz bude vyhlášen 16. října.

Mantelová před dvěma lety vyhrála s historickým románem Wolf Hall o životě Thomase Cromwella. Nyní je v užší nominaci za pokračování příběhu, román Bring Up the Bodies (Přineste mrtvoly). Také Tan Twan Eng z Malajsie se mezi nominovanými na cenu už jednou objevil - v širším výběru v roce 2007. Nyní je mezi finalisty s The Garden of Evening Mists (Zahrada večerních mlh) situovaným do Malajsie roku 1949.

Naopak jiný renomovaný literát - Will Self - je na Man Bookera nominován vůbec poprvé. Self je kontroverzním a v Británii populárním autorem. Už při oznámení širšího výběru nicméně sázkové kanceláře za favorita označily Mantelové titul před Selfovým románem Umbrella (Deštník) o psychiatrovi na konci první světové války.

Do výběru šesti finalistů se dostali také dva debutující romanopisci. Jedním z debutantů je Ind Jeet Thayil, jehož román Narcopolis je příběhem drogové závislosti v Bombaji. Také The Lighthouse (Maják) o hrdinovi, který po rozvodu jde po stopách dětského výletu s rodiči v Německu, je prvním románem Angličanky Alison Mooreové. Šeštici uzavírá spisovatelka Deborah Levyová, navržená za román Swimming Home o skupině turistů na dovolené na Riviéře.

Mezi finalisty se nedostal Jihoafričan André Brink. Britské listy také zaregistrovaly, že už do širšího výběru se nevešly loni vydané romány renomovaných autorů jako Martin Amis, Ian McEwan, Zadie Smithová, John Banville a Howard Jacobson.

Vydáno pod