ČT přispěje Dvořákově Praze Marinou Rebekou

Praha – Sopranistka Marina Rebeka, jedna z nejzajímavějších zpěvaček nové generace, vystoupí 13. září na festivalu Dvořákova Praha. Vystoupení, při němž ji bude doprovázet klavírista Giulio Zappa, je partnerským koncertem České televize. Zazní skladby Gabriela Faurea, Franze Schuberta, Carlose Guastavina a Fernanda J. Obradorse.

Pobaltské země jsou v současnosti líhní zajímavých hlasů a zásobárnou předních světových operních domů. Jedním z objevů poslední doby je sopranistka Marina Rebeka. Pochází z lotyšské Rigy, kde také získala první hlasové školení. Další ji poskytla kolébka belcanta - Itálie. V době, kdy končila studium na Accademia Internazionale delle Arti v Římě, už byla vítězkou několika pěveckých soutěží.

Rok ještě studovala na proslulé Conservatorio di Santa Cecilia, hodně jí dal též pobyt na letní akademii salcburského Mozarta a na Accademia Rossiniana v italském Pesaru (rodišti Gioacchina Rossiniho). Na tamním festivalu na sebe upoutala mezinárodní pozornost, když nastudovala roli Anai z málo uváděné Rossiniho opery Mojžíš a faraon.

Jsou to právě Rossiniho koloratury, v nichž Marina Rebeka exceluje a pro které je žádaná po celém světě. Její rejstřík je ovšem pestrý: debuty na Salcburském festivalu v roce 2009 a v Covent Garden, kde se uvedla jako Violetta, stvrdily její mezinárodní renomé. V Deutsche Oper Berlin vystoupila v roli Donny Anny v Donu Giovannim, toutéž úlohou debutovala Rebeka v Metropolitní opeře pod taktovkou Jamese Levina. Na repertoáru má postavu Micaely z Carmen, Anai z Mojžíše a faraona, Hraběnku Folleville (Cesta do Remeše), Adinu z Nápoje lásky, barokní i belcantové role.

Jako koncertní pěvkyně spolupracuje Rebeka s významnými orchestry a dirigenty. V posledních sezonách ji bylo možné spatřit v Hamburské státní opeře, ve vídeňské Volksoper, v Lotyšské národní opeře v Rize, v německém Theater Erfurt, v Komické opeře v Berlíně, v Nancy i v Japonsku. Na festivalu Dvořákova Praha ji můžete slyšet 13. září od 20:00 v Rudolfinu.