C. D. Payne: Měl jsem se narodit v Česku

Praha - „Začal jsem psát dřív, než jsem to uměl,“ zmínil při rozhovoru pro ČT24 své literární začátky, kdy ve čtyřech letech zaplňoval stránky klikyháky, americký spisovatel C. D. Payne. Autor i u nás populární knižní série Mládí v hajzlu přijel poprvé do Česka, po němž cestuje se svou nejnovější knihou Neviditelný.

„Vždycky jsem platil za vtipálka, který lidi rozesmává, a s tím pokračuji celý život. Od doby, kdy jsem věděl, že budu spisovatel, jsem věděl také, že budu humorista,“ tvrdí Payne. Při psaní knih ale ze svého života, který označuje za všední a konvenční, čerpá málo. Často absurdní situace neopisuje z toho, co zažil, ale vytváří ve své fantazii.

„Nevycházím z reálných zážitků, když píšu, naštěstí mám značnou představivost a ta mi pomáhá. Při psaní je pěkné stavět lidi do obtížných situací a pak sledovat, jak se z nich dostávají, jak chytrá východiska si dokáží vymyslet. Ve svém vlastním životě bych asi tak chytrý nebyl,“ přiznává.

Už z názvu jeho poslední knihy - Neviditelný - je jasné, že autobiografická ani příliš být nemůže. Hlavním hrdinou je sedmatřicetiletý loser, který jednou čirou náhodou vysloví jakousi kouzelnou formuli a stane se neviditelným. „Je to nezaměstnaný novinář ve finančně tíživé situaci. Jeho neviditelnost přichází v pro něj příznivý okamžik. Může využít tuto svou novou schopnost, aby svou situaci zlepšil,“ dodal k příběhu autor. 

Rozhovor s C. D. Paynem (zdroj: ČT24)

Payne připouští, že zkusit si něco takového by nemuselo být špatné. „Jsem tak trošku člověk poťouchlý a docela rád špicluju lidi. Kdybych měl tuto schopnost, asi bych si počínal stejně,“ nevylučuje Payne, že by stejně jako jeho hrdina využil neviditelnosti k drobné krádeži v bance nebo špehování manželky. I když jde o román humoristický, jeho záměrem není jen pobavit. „Snažím se ukázat možnost využití lidských schopností,“ upozornil Payne.

Se svou knihou seznamuje čtenáře v rámci projektu scénického čtení LiStOVáNí. S ním - pochopitelně viditelný - navštíví do 17. září celkem dvacet měst. V Česku je sice osobně poprvé, ale ví prý o tom, že mezi Čechy je dost čtenářů jeho knih. „Myslím, že jsem se nenarodil na správném místě. Měl jsem se místo Ohia narodit v Česku, protože se zdá, že jsem tu populárnější víc než kdekoli jinde na světě. Zřejmě překlady mé knihy zlepšují,“ rozděluje se skromně o zásluhy na své popularitě.

Je tak možné, že v Česku není naposled a že se sem vrátí třeba se svou další knihou, kterou právě dokončuje. Má jít o deník padesátileté ženy. Komu se nechce čekat, až Payneovi vyjde nový román anebo další návštěva, může se začíst do některého z českých překladů už vydaných knih. Nakladatelství Jota například v září vydalo kompletní Mládí v hajzlu, tedy všech sedm deníků mužů rodiny Twispů.

C. D. Payne (* 1949, Ohio) je americký volnomyšlenkářský spisovatel. Proslavil se především sérií kultovního deníku Mládí v hajzlu. Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař, fotograf, stavitel vlastního domu aj., měl asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska.