Filmové premiéry: Kam ten svět spěje

Je to jen vítr, nemanipulativní snímek Benedeka Fliegaufa (a podle mnohých jeho snad nejlepší) o rasismu je největší emocionální náloží filmových premiér tohoto týdne. Tuzemské Ve stínu se také pokouší vytěžit maximum z odvrácené strany světa a duše, které - navzdory našim přáním, ba dokonce snahám -, není někdy vyhnutí. Odlehčení lze hledat v Resident Evil při xté záchraně lidstva, a napostačí-li to, pak je tu Druhá šance.

DRUHÁ ŠANCE. Před nedávnem měla premiéru Svatá čtveřice, lehce nemravná komedie Jana Hřebejka o tom, jak oživit skomírající manželské vášně. Srovnat, jak je rozdmýchavají za velkou louží, můžete od tohoto týdne ve snímku Davida Frankela, který pár dojemně-komediálních počinů už na kontě má (Ďábel nosí Pradu, Marley a já). V prvním z jmenovaných si zahrála Maryl Streepová, která tentokráte dotáhne svého chotě (Tommy Lee Jones) za manželským poradcem (Steve Carell), aby z jejich chladnoucího manželství vykřesal ještě nějakou jiskru. Hope Springs; USA, 2012; režie: David Frankel.

JE TO JEN VÍTR. Peklo jsou ti druzí… Maďarský režisér Benedek Fliegauf (Dealer, Lůno) se inspiroval skutečnými událostmi, které se v jeho zemi odehrály v roce 2008. Série otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu si vyžádala šest mrtvých včetně dvou malých dětí. Drama zachycují jeden den v životě romské rodiny získalo na Berlinale Velkou cenu poroty. Csak a szél; Maďarsko/Německo/Francie, 2012; režie: Benedek Fliegauf.

RESIDENT EVIL: ODVETA. Další příspěvek do akční filmové série natočené podle stejnojmenných videoher. V pátém pokračování se poslední naděje lidstva Alice (Milla Jovovichová) probouzí na základně společnosti Umbrella, jejíž virus dál devastuje poslední zbytky lidské civilizace. Odpočítávání začalo, držte si klobouky. Resident Evil: Retribution; Německo/Kanada, 2012; režie: Paul W.S. Anderson.

VE STÍNU. Kriminální příběh v dokonalých kulisách Československa padesátých let. Více v následující recenzi. Česko, 2012; režie: David Ondříček.

Na webu ČT24 si kromě recenze na film Ve stínu budete moci přečíst také recenze snímků Resident Evil a Druhá šance.

Vydáno pod