Tanečnice Bartůňková dokonale zvládá svoje slzy

Plzeň – První den divadelního festivalu a hned několik netradičních vystoupení. O jedno z těch nejvýraznějších se zasloužila tanečnice a choreografka Lenka Bartůňková. Na schodech haly hlavního plzeňského nádraží odtančila desetiminutové sólo v tmavěmodrých šatech, v nichž se stylizovala do slzy.

Tuto sestavu si Bartůňková ozkoušela už před dvěma lety na výstavě EXPO v Šanghaji nebo ve francouzském Marseille. Performance se vždy mění podle aktuálního prostředí. Tanec věnovala Bartůňková svému zesnulému pradědečkovi - byl popraven v roce 1943, protože spolupracoval s Mašíny. 

Netradičnímu vystoupení s tajuplným názvem Lágrima (ve španělském překladu „slza“) přihlížely v nádražní hale desítky kolemjdoucích. Šlo o jeden z prvních kusů, které Festival Divadlo nabídl. 

„Baví mě tancovat v otevřených prostorech, protože člověk, který do divadla nezajde, má možnost se na to podívat. A když se mu to nelíbí, odejde, je to jeho volba,“ míní tanečnice.   

Pouliční zábava ale tímto výkonem nekončí. Již zítra čeká západočeské ulice Invaze růžových mimozemšťanů ze slovinského souboru Ljud. Akce na netradičních místech budou přibývat. 

„Že se divadlo může odehrát i u kavárenského stolku, dokáže divadelní projekt Etiquette britského souboru Rotozaza, který bude představen v Caffe Fellini na náměstí Republiky,“ uvedl manažer festivalu Zdeněk Pánek. Aktéry nejsou herci, ale zájemci z řad veřejnosti. Vždy na 30 minut jedna dvojice usedne ke stolku a podle pokynů ze sluchátek sama pro sebe rozehraje příběh drobných situací. 

Na sestavu z EXPA se můžete podívat zde: