Šéf činohry ND Dočekal: Jsme na pokraji katastrofy

Praha – Vedení Národního divadla klade ministerstvu jasnou podmínku: odchod Martina Sankota z funkce dočasně pověřeného ředitele této scény. Nahradit by ho měla osoba ze středu divadla, na kterou už dostala ministryně Hanáková doporučení. Šéf činohry ND Michal Dočekal ČT sdělil, že vedení divadla jednoznačně ministryni doporučilo technicko-provozního ředitele Národního divadla Ing. Václava Peloucha.

Vedení ND dále vzneslo, podle mluvčího činohry Tomáše Staňka, požadavek, aby se představitelé divadla zúčastnili výběru kandidátů v konkurzu na řádného ředitele. Co se týče prvního požadavku ohledně Sankotova odchodu, byli divadelníci uspokojeni zřejmě jen částečně, ne-li vůbec. Ministryně kultury totiž prohlásila, že náměstka odvolá až poté, co dokončí „nezbytně nutnou práci“.

Michal Dočekal: Jsme na pokraji katastrofy (zdroj: ČT24)

„Nejvíce jsme jednali o tom, kdo poté, co pověřený náměstek Sankot dokončí práci, na které jsme se shodli, že je nezbytně nutná, dočasně převezme vedení Národního divadla. Od zástupců divadla tip na takovou osobu přišel. Tento člověk, ze středu ND, by ho pak mohl vést do té doby, než bude vybrán nový ředitel,“ oznámila po schůzce ministryně.

Ministerstvo ale začíná svůj přísný postup ke kulturní instituci měnit. Náměstek Sankot se ve středu omluvil za svá slova ohledně poklesu návštěvnosti a za zpochybnění divadelní atraktivity pro umělce. Ministryně navíc také vyrukovala s novinkou, že již několik měsíců probíhající spojení Státní opery a ND nemusí pokračovat. 

Nicméně to považuje za neuskutečnitelné třeba umělecký šéf baletního souboru Petr Zuska. Ten výrok označil za nekompetentní rozhodnutí, které se může uskutečnit nejdříve za dva roky, protože jinak by došlo ke zničení celého hracího plánu. Jednání obou stran se však nechýlí ke konci, další z nich by se mělo uskutečnit tento pátek. 

„Instituce Státní opera Praha a Národní divadlo jsou právně a strukturálně sloučené od 1. ledna tohoto roku, a to z rozhodnutí ministerstva kultury. Na dnešní schůzce jsme se ministryně ptali na větu, kde oznámila, že vlastně vůbec není jisté, jestli transformace bude dokončena, a ona odpověděla, že si tuto svoji větu neuvědomuje a pan náměstek Sankot rovněž prohlásil, že takovou větu nezaznamenal,“ zveřejnil své překvapení z chodu věci šéf činohry Michal Dočekal v rozhovoru pro ČT24.

Hanáková za své počínání sklízí čím dál víc kritiky. Podle premiéra Petra Nečase se bude muset ministryně víc snažit, aby obhájila odvolání Ondřeje Černého. KDU-ČSL vyzvala Hanákovou k okamžité rezignaci, protože její kroky vedou k destrukci celého ministerstva.

Kroky spojené s odvoláním Ondřeje Černého
Zdroj: ČT24

"V současné době divadlo funguje, protože musí. Momentálně my v činohře plánujeme rok 2014, a to jsme nejdynamičtější, co můžeme být, opera a balet plánují již rok 2015. Jinak to v takovýchto velkých institucích nelze dělat. Z těchto důvodů je nutný ředitel, který má pravomoci, má povědomí o rozpočtu, což se nyní rozkolísalo. Domnívám se, že jsme na pokraji jisté katastrofy, pokud se vše rychle nevyřeší a rychlé řešení nemusí být vždy to nejlepší. Jako prozatímního ředitele jsme jednoznačně navrhli provozně technického ředitele inženýra Peloucha. Je to skvělý profesionál a člověk navíc oddělený od uměleckého provozu, který dokonale zná technickou a správní problematiku divadla a dokáže ji zabezpečit. Stávková pohotovost souborů trvá," upozornil Dočekal.