Gibson a Weaverová prožívají Rok nebezpečného života

V zemi, která se otřásá v základech, není místo na lásku. Mel Gibson a Sigourney Weaverová v dramatickém příběhu z Indonésie roku 1965. Rokem nebezpečného života (1982) připomínají Velikáni filmu dnes od 21:40 režiséra Petera Weira.

Indonésie roku 1965. Guy Hamilton, mladý, nepříliš zkušený, o to však ambicióznější reportér australské společnosti ABS přijíždí do Džakarty, odhodlán prosadit se a udělat si jméno, které bude mít v novinářské branži ten nejlepší zvuk. A zdá se, že si nemohl vybrat lepší dobu a lepší zemi. Indonésie těch dní je vřící kotel, dny prezidenta Sukarna jsou, jak to vypadá, sečteny, všude kolem je spousta věcí, o kterých se dá psát. Co jiného si může novinář přát?

Guy ovšem brzy poznává, že získat v této zemi informace, které by za něco stály, není vůbec lehkou věcí. Naštěstí jej pod svá ochranná křídla vezme fotograf Billy Kwan, svérázný malý chlapík s neuvěřitelnými (a možná trochu podezřelými) kontakty, jemuž jeho napůl asiatský původ dovoluje vcítit se do ducha země i lidí daleko víc než cizincům, jejichž jediným cílem je urvat tady tu nejlepší kořist. „Budeme skvělý tým,“ říká Billy Guyovi. „Já budu tvýma očima, ty budeš mým slovem…“ A ještě někdo tu osudově vstoupí Guyovi do cesty: pracovnice britské ambasády Jill. Žena, jakou muž potká jen jednou za život…

Upoutávka na film Rok nebezpečného života (zdroj: ČT24)

Mel Gibson jako Guy Hamilton opět přesvědčuje, že je hercem, který má na víc než na Šíleného Maxe či Smrtonosné zbraně, vynikající je rovněž Sigourney Weaverová jako Jill. Nejzajímavější je ovšem představitelka (!) Billyho Kwana Linda Huntová, která za svou roli získala Oscara a Cenu newyorských filmových kritiků.

The Year of Living Dangerously. Austrálie, 1982. Režie: Peter Weir. Scénář: Peter Weir, David Williamson, C. J. Koch (autor předlohy). Kamera: Russel Boyd. Hrají: Mel Gibson, Sigourney Weaverová, Linda Huntová, Michael Murphy, Bill Kerr a další.