Vzniká první hraný film o první první dámě

Praha - Příští rok by se měl začít natáčet první hraný film o manželce prezidenta Tomáše Garigua Masaryka Charlottě. Evropsko-americká produkce představila projekt novinářům dnes, v den 75. výročí Masarykova úmrtí. Scénář k filmu s názvem První dáma, který společně napsali Drahoslav a Jan Makovičkové, získal vloni první cenu filmové nadace RWE na karlovarském filmovém festivalu.

„O Masarykovi tady žádný film nevznikl v podstatě od založení republiky. Téma je velice těžké, vždycky zůstane čítanková předloha tatíčka Masaryka, který stojí na piedestalu. Film má ukázat, že to byl i člověk milující svou ženu a vlastně bez své ženy by republiku nezaložil,“ uvedl projekt Jan Makovička, který spolu se svým otcem pracoval na scénáři osm let.

Děj filmu se má odehrávat v letech 1913 až 1919. Vylíčí osudy Američanky z Brooklynu, která se vdá do daleké země za oceán a posléze se zde stane první dámou nově vzniklé republiky. Hlavní roli by měla dostat „velká americká filmová hvězda“. „Máme vytipované některé osobnosti, například Susan Sarandonovou, Jane Fondovou, Glenn Closeovou nebo Diane Keatonovou. Bude záležet na dalším jednání,“ informoval zástupce produkce František Formánek.

TK k filmu První dáma (zdroj: ČT24)

O natáčení snímku jednala produkce zatím s režisérem Hynkem Bočanem, který ale od projektu odstoupil kvůli zdravotním problémům. „Nyní hledáme náhradu, a to i mezi americkými režiséry,“ uvedl Formánek. Dokud nebude podepsána dohoda s režisérem, nebude možné zveřejnit ani konkrétní jména hlavních herců, dodal. Nicméně předpokládá, že roli rakouského úředníka by měl dostat herec z Rakouska a postavu Naděždy Kramářové, manželky prvního československého premiéra Karla Kramáře, by měla hrát ruská herečka.

„Jinak počítáme zejména s českými herci. Neumím si představit TGM hraného cizím hercem,“ uvedl Formánek. Za kameru se pravděpodobně postaví František Antonín Brabec.

Charlotta Masaryková
Zdroj: ČT24

Exteriéry filmu vytvoří Praha, Vídeň, New York a Brooklyn. Evropsko-americká produkce CSTI bude uvádět film pod prvorepublikovou značkou Lucernafilm. Rozpočet se podle Formánka vyšplhá od 50 milionů korun výš. Premiéra je plánovaná na konec příštího roku.

Další chystané kulturní projekty na téma TGM

Kromě filmu se k masarykovskému výročí budou vázat další akce. V rámci projektu s názvem "Masaryk - jít za ideálem" by se měla konat na Pražském hradě konference o odkazu TGM, vyjdou reedice Masarykových knih. Část akcí bude věnována i dalším členům Masarykovy rodiny, v pražském Obecním domě by se měla uskutečnit například výstava obrazů Masarykova syna Herberta.

Tvůrci podepsaní například pod filmy Bába, Česká RAPublika, Dva nula či Mrtvá trať v současné době připravují scénář k filmu a seriálu o Masarykovi v době hilsneriády, zatím pod pracovním názvem Rituál. Osou příběhu je nevyjasněna vražda Anežky Hrůzové a následné nespravedlivé obvinění a odsouzení židovského mladíka Leopolda Hilsnera. Tzv. hilsneriáda rozdělila český národ podobně jako Dreyfusova aféra Francii a Masarykovi, který se angažoval ve prospěch obžalovaného, vynesla hlubokou nenávist prakticky všech vrstev české společnosti. Nenávist, která nekončila jen slovními a žurnalistickými útoky, ale přerostla i ve fyzické napadání Masarykovy rodiny a málem ho přinutila opustit vlast.