Bienále industriální stopy otevírá dveře pivovarů i mlýnů

Lobeč (okres Mělník) - Téměř osmdesátka průmyslových a technických objektů po celé republice otevře své brány veřejnosti. Vrcholí totiž Bienále industriální stopy - přehlídka, která upozorňuje třeba na nové možnosti využití dolů, pivovarů nebo mlýnů. Po loňském úspěchu se stává každoroční akcí.

Nahlédnutí do funkčního provozu továrny nebo sklárny, ale i do míst, která téměř upadla v zapomnění - jako tento pivovar v Lobči. Pivo se tu vařilo 400 let, po znárodnění ale objekt chátral. Než ho před pár lety skupina mladých architektů začala křísit. Má tu vzniknout multifunkční objekt s muzeem i občerstvením s původní atmosférou.

„Hodnota je zajímavá tím, že se zachoval v neobvyklé autentické podobě, zjistili jsme, že můžeme navrátit podobu z devatenáctého století a držíme se toho konceptu,“ tvrdí architekt Pavel Prouza.

Podobný osud mají mnohé stavby v Česku. ČVÚT spravuje registr, který čítá víc jak deset tisíc průmyslových staveb a ročně do něj desítky přibývají. Často jde o architektonické skvosty, většina je ale v dezolátním stavu.

Třeba Ostravský důl Michal v rámci bienále návštěvníky přivítá novou výstavou o světovém dědictví UNESCO. Sušárna chmele v Dubé, jedna z posledních zachovaných na Českolipsku, zase láká na historické bicykly.

Seznam pořádaných akcí naleznete ZDE