Magdalena Kožená zklamat nedovede

Praha - Pěvkyně Magdalena Kožená nadchla 16. září večer publikum ve Španělském sále Pražského hradu, zahrnulo ji ovacemi vestoje. Světově uznávaná mezzosopranistka tu vystoupila na svém posledním letošním koncertu v Česku. Zvolila výběr z operních a oratorních árií velikánů barokní hudby Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela.

Doprovodil ji renomovaný český soubor Collegium 1704 pod taktovkou uměleckého šéfa Václava Lukse. Tento všestranný hudebník s obdivuhodným smyslem pro interpretaci děl starých mistrů večer doplnil orchestrálními díly Jana Dismase Zelenky, Georga Philippa Telemanna a Antonia Vivaldiho, v jehož „indickém“, nově nalezeném koncertu měla sólo na příčnou flétnu Jana Semerádová.

Podle nadšených reakcí zaplněného sálu s kapacitou 920 míst Kožená opět dokázala, že je právě s hudbou barokních mistrů spjata téměř bytostně. Stejně tak Collegium 1704 je podle kritiků respektovaným ambasadorem hudby Jana Dismase Zelenky, jehož Melodram o sv. Václavovi zazněl v úvodu večera. Kožená pak zazpívala šest árií a další tři přidala, když ji lidé nechtěli pustit z pódia.

Do Prahy se Kožená ještě vrátí - ale až příští rok

Praha byla jednou ze zastávek krátkého evropského turné, které Kožená zahájila v Clausthalu a pokračovala v něm v Istanbulu. Příští pátek zavítá do Belgie, kde potěší milovníky vážné hudby v Gentu. Pak už ji čeká Vídeňská státní opera a zkoušky na premiéru nového nastudování Mozartovy opery La Clemenza di Tito, v němž ztvární takzvanou kalhotkovou roli Sesta.

Příští rok se českému publiku poprvé představí za doprovodu Berlínské filharmonie. Koncert bude řídit její manžel, šéfdirigent tohoto tělesa Simon Rattle. Uskuteční se 1. května opět na Pražském hradě, kde v jejím podání zaznějí Dvořákovy Biblické písně. V květnu 2013 potěší Kožená fanoušky i písňovým recitálem v Rudolfinu.