Oslavovaný Dan Deacon chystá nájezd na MeetFactory

Praha – Pražská MeetFactory anoncuje koncert „krále amerického elektronického undergroundu“. S tímto označením můžete možná nesouhlasit, faktem ale je, že v úterý na Smíchově vystoupí mnohými oslavovaný hudební experimentátor Dan Deacon. V Praze představí svou zbrusu novou desku America a prohibicí stíhané Česko se může podle všeho opět těšit na pořádnou jízdu.

Dan Deacon je po dvou letech zpátky v Praze a stejně jako posledně předvede svou živou show ve smíchovské MeetFactory. Naposledy se tu baltimorský hudebník představil v rámci festivalu Sperm a celkově se objeví v české metropoli už potřetí. 

Zatímco jedni Deaconova zdejší vystoupení považují za legendární a nehovoří o nich jinak než v superlativech, druzí prý to letošní již – i po zkušenosti s freneticky tančícím bezduchým davem – tentokrát raději vynechají. Nu což, co člověk, to názor. Stejně se dozajista najde pěkná řádka těch, kteří si vystoupení Dana Deacona ujít nenechají.

Amerika je venku, zadumanější než obvykle

Už pár týdnů je na světě Deaconova nová deska s názvem America a baltimorský hudebník s kořeny v New Yorku se tak při té příležitosti opět vydal na turné po starém kontinentě. Absolventa konzervatoře a oboru „elektro-akustické a počítačové hudební kompozice“ proslavily desky Bromst a o dva roky starší Spiderman Of The Rings.

Alba jsou to syrová, ovlivněná lo-fi přístupem typickým pro kreativní kolektiv Wham City, k němuž Deacon náleží. Zvukové koláže takřka bez vokálního doprovodu ale plně rozvíjel až naživo. A to především na americké túře k Bromst, kde vystupoval v doprovodu čtrnáctičlenného ansáblu.

America, kterou představí i v MeetFactory, je už zvukově přeci jen uhlazenější a studiově preciznější. Adorovaní recenzenti i běžní posluchači se ale shodují, že poslední Deaconovo album takříkajíc příliš nedrží pohromadě. Jako by šlo spíš o dvě propojená EP.

USA samy pro sebe

V první polovině desky Deacon pokračuje v duchu předchozího Bromst a nabízí i pár potenciálních vypalovaček pro živá vystoupení. Poslední čtyřka skladeb pojmenovaných USA I–IV ukazuje ale elektronického experimentátora nikoliv sice ve zcela nové, ale přeci jen odlišné a o poznání zadumanější poloze. Ten tam je noise, přicházejí smyčce a objevují se dechové nástroje. Chvílemi je Deacon na půl cesty k moderní klasice.

„Kompozičně je America skládáním dichotomií: světlo a tma, akustický a syntetický, oslava a rozjímání. Výsledek můžete vnímat jako velice jednoduchý nebo naopak komplexní, podle toho, jak posloucháte,“ říká k nové desce na svém webu Deacon. Je otázkou, jestli v Praze naživo představí i tuhle svoji novou tvář, nebo se bude držet osvědčených „klasik“.

Naživo a mezi lidi

Dan Deacon je každopádně pověstný především svými živými vystoupeními. Zapojuje publikum a snaží se mu být co nejblíže. Interagovat s lidmi. Někdy se nezdráhá radit, jak mají tančit. S oblibou se vypravuje přímo mezi rozdivočelý dav pod pódiem nebo vystupuje mezi lidmi.

„Chci, aby moje vystoupení byly míň o sledování mě jako muzikanta a víc o tancování a užívání si muziky. Hrát dole mezi lidmi je mnohem větší zábava. Nahoře na pódiu jsem se vždycky cítil osaměle,“ řekl po svém posledním pražském vystoupení Deacon v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Zatímco naposledy se v Česku objevil sám, tentokrát avizuje novou show s perkusionistou a bubeníkem.

A aby toho nebylo málo, Dan Deacon připravil pro letošek speciální aplikaci pro smartphony. Každý, kdo si ji stáhne, se tak může stát aktivní součástí vizuální show Deaconových koncertů. Telefon se synchronizuje s hudbou a displej se promění v do rytmu blikající barevné světlo. (Jak celá legrácka funguje, se můžete podívat na videu níže.)

Dan Deacon (Domino Records, US)
19. září ve 20:30
MeetFactory, Ke Sklárně 15, Praha