Duše K přibližuje TICHO A TMU s Romanem Mlejnkem

Návštěvníci Portálu ČT24 se ve středu 19. září prostřednictvím pořadu Duše K Divadla Kampa setkali nejen s populárním Jaroslavem Duškem, ale i jeho hostem, kterým byl Roman Mlejnek, vědec a biospeleolog, autor knihy Cesta slepých brouků. Tématy besedy byly TICHO a TMA. Záznam je možné přehrát v tomto článku.

Roman Mlejnek je nejen speleologem, ale i autorem vědeckých popisů jeskynních živočichů. Má za sebou desetidenní meditační pobyt v jeskyni, je tedy schopen plasticky popsat pobyt v uzavřeném jeskynním systému. Ve své knize Cesta slepých brouků beletristickou formou zpracovává své zkušenosti se speleologií i vize a stavy, které člověk v uzavřeném prostoru může prožít. Věrně popisuje pocity člověka, jenž se dobrovolně v rámci „pokusu sám na sobě“ odsoudil k pobytu v hlubinách a temnotě balkánské krasové jeskyně. Bojuje a riskuje, objevuje a podléhá fantaziím a halucinacím.

Divadlo Kampa - Duše K (zdroj: ČT24)

Ukázka z knihy Cesta slepých brouků

„K čemu je to všechno dobrý? Do prdele! K čemu? Proboha proč? Co jsem to udělal? Jsem totální magor. Magor? Hovno magor. Ani celej magor, jen jeho polovina, ubohý torzo magora. Proč jsem všechno vopustil, proč jsem tady? Bože proč?! Do prdele…!“

Záznamy předešlých besed a představení v Divadle Kampa najdou zájemci zde.