Radovat se z českých dokumentů je možné i zdarma

Praha – Česká radost nezůstala jen v českých kinech. Pět dokumentárních filmů, které v rámci tohoto projektu putovaly po tuzemských kinosálech na podzim loňského roku, je od 17. do 23. září ke zhlédnutí zdarma na webovém portálu Doc Alliance Films.

Návštěvníci zde uvidí nejlepší dokument roku 2011 a na mnoha festivalech oceněný snímek režiséra Martina Marečka Pod sluncem tma o dvou českých rozvojových expertech v odlehlé části Zambie, filmy Em a On režiséra Vladimíra Michálka o písničkáři Xavieru Baumaxovi a severočeském básníkovi Em Rudenkovi, Rock života Jana Gogoly o frontmanovi kapely Katapult Oldovi Říhovi, Venku režisérky Veroniky Sobkové, časosběrný dokument o třech lidech opouštějících vězení, a Závod ke dnu Víta Janečka o otázkách práce a nezaměstnanosti.

„Po festivalovém uvedení a kinodistribuci je důležité, aby tato selekce filmů znamenitých českých dokumentaristů žila dál a byla zpřístupněna těm, kterým jejich lokální kino dokumenty neuvedlo. Náš portál filmy zpřístupní divákům na internetu, a to nejen na území ČR, ale i za jejími hranicemi,“ uvedla Diana Tabakov z portálu Doc Alliance Films.

POD SLUNCEM TMA (režie: Martin Mareček). Dráty, zkraty a dva čeští světlonoši v zambijské buši. Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice. Nejlepší dokument roku 2011: na MFDF v Jihlavě, Cena české filmové kritiky, Český lev a cena Asociace českých filmových klubů na festivalu Finále v Plzni.

ROCK ŽIVOTA (režie: Jan Gogola ml.). Obyčejná legenda Olda Říha jako Katapult osudu. Příběh rockera, kterému se rozpadl vlastní svět a musí tak v pokročilém věku začínat od nuly.

VENKU (režie: Veronika Sobková). Doopravdy to začíná venku - příběh tří lidí opouštějících vězení.

ZÁVOD KE DNU (režie: Vít Janeček). Film o zavřených fabrikách a o tom, co bude s „přebytečnými“ lidmi bez práce. Snímek se zabývá na konkrétních příkladech otázkami nezaměstnanosti, odborů, práce či lidské mobility.

EM A ON (režie: Vladimír Michálek). Něžný buran Xavier Baumaxa. Dokument bez cenzury i autocenzury je věnován dvojici nekonvenčních umělců a kamarádů z Litvínova.

Projekt Česká radost v českých kinech vznikl z iniciativy distributora Verbascum Imago ve spolupráci s festivalem v Jihlavě, kde byly všechny dokumenty v premiéře uvedeny. Pod sluncem tma a Závod ke dnu budou na webu Doc Alliance Films ke stažení také za poplatek v AVI a DVD kvalitě.