Hanáková má na stole žádost o rozkrytí rozpočtu

Praha – Ministryně kultury řeší jednu z mnoha dalších žádostí. Ta tentokrát ale nepřišla od umělců Národního divadla, nýbrž od předních českých divadelníků, kteří se na Hanákovou obrátili s otevřeným dopisem. Žádají v něm o osvětlení detailů souvisejících s rozpočtem na příští rok, který údajně plánuje drasticky snížit dotace. Náměstka Martina Sankota v dopise viní z „nepochopení specifik kulturního sektoru“.

Pod psaní se podepsala zhruba třicítka divadelníků, např. režisér Divadla Continuo Pavel Štourač, šéf festivalu Letní Letná Jiří Turek, ředitel festivalu Divadelní Flora Olomouc Petr Nerušil nebo producent Jakub Vedral, který celý dopis inicioval. 

Signatáři zdůrazňují dlouhodobě slabé financování živé kultury, navíc popuzeně reagují na informace, podle kterých si budou muset divadelníci utáhnout opasky – dotace na příští rok totiž radikálně klesnou. „Snížení takového charakteru může být pro řadu festivalů či souborů až likvidační,“ upozorňují v dopise. 

Pokud má ministerstvo v plánu již tak chudé příspěvky omezit, bylo by podle umělců třeba otevřeně zvážit, zdali je oblast živé kultury nadále pro ministerstvo důležitá.

Alena Hanáková v OVM
Zdroj: ČT24
Vydáno pod