Filmový kabinet úřaduje jen ve středu

Brno – Klub Kabinet múz se připravuje na měsíční filmový maraton, jaký mu přinese první říjnová středa. Druhým rokem se totiž v moravské metropoli bude konat akce s názvem Kabinet nezávislého filmu, který upozorňuje na nejzajímavější počiny začínajících českých filmařů.

Filmoví nadšenci se sejdou celkem pětkrát. Každý středeční večer se bude promítat jiný žánr, od hororu přes dokument až po animaci. Kromě projekce čeká na zúčastněné diskuze se samotnými tvůrci, kteří tak dostávají jedinečnou možnost konfrontovat své dílo s reálným divákem. Mimo jiné se projektu zúčastní i známí umělci z řad režisérů, producentů i zpěváků, s nimiž budou moci přítomní snímky zanalyzovat. 

První ročník byl rozjezdový, letos už má ale akce punc zaběhnutého festivalu, říká jedna z pořadatelek Petra Jiráňová. „Základní myšlenkou je setkávání mladých tvůrců, jimž se snažíme poskytovat odborné zázemí, aby se dál mohli vyvíjet,“ upřesnila. 

Většina snímků trvá něco málo přes hodinu. „Jsou to amatérské a studentské filmy, které trvají zhruba pět až deset minut. Celkem jich bude okolo třiceti od dvaceti tvůrců,“ dodala Jiráňová. 

To nejlepší nakonec, jak jinak. Festival totiž uzavře výběr toho nejzdařilejšího, co se letos před kamerami urodilo. Posledního večera se zúčastní dokumentaristka Olga Sommerová, režisér, herec a scenárista Ondřej Kepka nebo Helena Štáchová. Patronát nad akcí převzal herec Jiří Mádl. 

Organizátoři by Kabinet nezávislého filmu rádi časem rozšířili i do Ostravy. Kompletní program naleznou zájemci na stránkách festivalu.