Skrývání, utrpení, smrt. Rushdie vydává své paměti

Praha – Spisovatel Salman Rushide vpustil do prodeje další knihu s názvem Joseph Anton: Vzpomínky. Britský literát s indickými kořeny v publikaci popisuje nelehké desetiletí, během něhož se skrýval před smrtí kvůli přikázání íránského revolučního vůdce ajatolláha Chomejního. Ten totiž na Rushideho uvrhl tzv. fatvu.

Kniha vychází v době bouří a protestů v oblasti muslimského světa, kdy muslimové protestují proti americkému snímku znevažujícím proroka Mohameda. Rushdie i nadále čelí smrtelným výhružkám za své Satanské verše, které pobouřily veřejnost kontroverzním zobrazením Proroka a jeho nejbližších. 

Muslimové však na svého „nepřítele“ nezapomněli. Současný nejvyšší íránský duchovní zvýšil odměnu za spisovatelovu hlavu na tři miliony dolarů a existuje dokonce i nadace na vyplnění slibu fatvy. 

Muslimský protest proti Rushdiemu
Zdroj: ISIFA/EPA/Jaipal Singh

Rushdie se v předvečer vydání svých nových pamětí ke kontroverznímu snímku, vyvolávajícímu násilné i nenásilné protesty, oficiálně vyjádřil. „Vždy jsem tvrdil, že to, co se stalo mně, je jen prologem a podobných případů bude mnohem, mnohem více,“ konstatoval. Se zmíněným americkým snímkem se sice neztotožňuje, přesto ale podle něj není důvodem k vyvolávání chaosu a vraždění. 

Skrývání a touha po obyčejném životě

Proč se dílo jmenuje Joseph Anton: Vzpomínky? V době svého skrývání pojal literát právě tento pseudonym, jenž ho chránil před prozrazením. Kniha má přes šest set stran a začíná okamžikem, kdy se autor telefonicky dozvěděl, že na něj Chomejní uvalil trest smrti. 

Salman Rushdie - Joseph Anton: Vzpomínky
Zdroj: ČT24/Kosmas

Čtenář se dozví o únavném putování z místa na místo, skrývání či utrpení, když musel Rushdie sledovat vraždy svých kolegů, které zajali muslimští fanatici. I nadále se však snažil angažovat v literatuře, čímž se z něj stala mezinárodní celebrita. 

„Jsem umlčen a uvězněn,“ vzpomíná Rushdie v knize. „Nemohu ani mluvit. Chci si kopat s míčem v parku se svým synem. Obyčejný, banální život: můj sen.“

Vydáno pod