Zažít Woodstock bez Woodstocku

Celá jedna generace se zrodila na jeho dvorku. Americký film režiséra Anga Leeho ze zákulisí slavného rockového koncertu. Dnes ve 21:40 mohou díky cyklu Velikáni filmu i diváci ČT2 Zažít Woodstock (2009).

Je podivuhodné, s jakou lehkostí se čínský režisér Ang Lee (nar. 1954) adaptoval na americké poměry. Nejde jen o způsob výroby filmů, ale zejména o ryze americká témata, jež tvoří páteř jeho mezinárodní tvorby, ať už jde o psychologické a citové problémy americké rodiny v sedmdesátých letech (Ledová bouře), méně známé peripetie občanské války (Jízda s ďáblem), nebo hrdinská komiksová dobrodružství (Hulk).

V roce 2009 zfilmoval vzpomínkovou knihu Elliota Tibera, v níž autor popisuje události z léta 1969, jež vyvrcholily srpnovým hudebním festivalem ve Woodstocku. Vlastní rockový koncert ale není v popředí zájmu filmařů. „Neuvidíme z něj jediný záběr, všechno se odehrává v zákulisí a pohled do něj je fascinující. Ang Lee se neuvěřitelně ponořil do ducha doby konce 60. let,“ oceňuje vedoucí dramaturg Centra převzatých pořadů ČT Michael Málek.

  • Zažít Woodstock / Henry Goodman, Demetri Martin, Imelda Stauntonová zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3973/397276.jpg
  • Zažít Woodstock / Jonathan Groff, Demetri Martin zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3973/397277.jpg
  • Zažít Woodstock / Emile Hirsch zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3973/397284.jpg
  • Zažít Woodstock / Kelli Garnerová, Demetri Martin, Paul Dano zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3973/397282.jpg

Snímek je především o atmosféře a je nahlížen očima místních obyvatel, kteří se najednou ocitají v centru dění. Mladý Elliot se vrací do zapadlého letoviska v Catskillských horách, aby rodičům pomohl zvelebit jejich upadající motel, a víceméně náhodou se stane jedním z organizátorů mamutího rockového podniku.

Působivé zobrazení zákulisí této přelomové události, jež svým rozsahem překonala všechna očekávání, a plejáda rozmanitých vedlejších postav, dýchajících autenticitou, tvoří jádro filmu. Lee a jeho tým rezignovali na jednotící dějovou linii ve prospěch volného sledu (většinou humorných) epizod. „Ang Lee zde ukázal jednu věc, která je v jeho tvorbě docela zvláštní a ne moc často je vidět, a to je jeho velmi zdařilý a dobře načasovaný smysl pro humor,“ upozorňuje Málek.

V typově přesném obsazení vynikají málo známý Demetri Martin (Elliot), anglická herečka Imelda Stauntonová (Elliotova spořivá matka Sonia) či známý Liev Schreiber ve slušivé blonďaté paruce (samozvaný šéf ochranky, transvestita Vilma). Ang Lee vytvořil se svými stálými spolupracovníky (scenárista a producent James Schamus, střihač Tim Squyres) další přesvědčivý obraz z nedávné americké historie.

Vydáno pod