Marhoulovo Nabarvené ptáče má šanci na Kieślowského cenu

Praha - Filmový scénář Nabarvené ptáče, který režisér a producent Václav Marhoul napsal podle bestselleru amerického spisovatele Jerzyho Kosińského, byl vybrán mezi dvanáct nejlepších scénářů ze střední a východní Evropy. Prestižní program ScripTeast, do něhož byl zařazen, trvá osm měsíců a vyvrcholí na festivalu v Cannes, kde autor nejlepšího textu převezme Cenu Krzysztofa Kieślowského.

Nabarvené ptáče (The Painted Bird, 1965) amerického autora polského původu Jerzyho Kosińského reprezentuje ve světové literatuře zásadní text, který je ojedinělou a osobitou výpovědí židovského chlapce o podstatě a smyslu lidského života, o jeho morálních a zároveň existenciálních hranicích, ale i o lidském charakteru, který je po dobu několika válečných let vystavován neuvěřitelně těžké zkoušce. Každé nové vydání způsobuje silné kontroverze a vyvolává vášnivé polemiky. Román se stal bestsellerem, dostalo se mu světového ohlasu i řady prestižních literárních cen.

Marhoula kniha zasáhla natolik, že se po dokončení celovečerního filmu Tobruk rozhodl vyvinout úsilí na to, aby k ní získal filmová práva, což se mu předloni v květnu podařilo. Už tehdy předpokládal, že Nabarvené ptáče bude složitý projekt. Rozpočet odhaduje na 120 milionů korun, eviduje koprodukční nabídky z Francie, Anglie a Polska. Chce natáčet na Ukrajině a v Polsku, kde se příběh odehrává, do hlavních rolí obsadí zahraniční herce.

Vstupenka k předním evropským filmařům a na festivaly

Loni obdržel Marhoulův projekt celovečerního filmu Nabarvené ptáče grant z evropského programu Media. Po schválené podpoře od Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie ve výši 800 000 korun tak získal částku 60 000 eur (zhruba 1,5 milionu korun) určenou na rozvoj scénáře.

Finanční odměna je spojena také s Cenou Krysztofa Kieślowského. Před festivalem v Cannes musí autoři předložit finální vezre scénářů z programu ScripTeast výběrové komisi, v níž zasedá například Agniezska Hollandová, Simon Perry a přední hollywoodský agent Sandy Lieberson. Komise vybere nejlepší text a jeho autora navrhne na zmíněné ocenění spojené s částkou 10 000 eur (zhruba 250 000 korun). V roce 2007 ji získala Zuzana Liová za scénář k filmu Dům, který natočila ve slovensko-české koprodukci.

„Účastníci programu mají v jeho průběhu možnost své scénáře rozpracovat při konzultacích s předními evropskými filmaři. Mají zajištěnou akreditaci a pobyt na festivalech v Berlíně a v Cannes spolu s možností své projekty představit zahraničním producentům, distributorům a prodejním agentům,“ doplnil k programu Marhoul.

ScripTeast organizuje nezávislá nadace, kterou v roce 1999 založil producent Dariusz Jabloński. V roce 2006 spustila realizaci prvního ročníku programu určeného pro talentované scenáristy ze střední a východní Evropy. Každoročně se do něj přihlásí několik stovek scénářů, z nichž je vybráno deset až dvanáct nejlepších.

Vydáno pod