Za perlami barokního umění do Jižních Čech

České Budějovice - Portréty císaře Rudolfa II. a jeho bratra Matyáše Habsburského od Aegidia Sadelera, panoramatický pohled na Prahu od Václava Hollara a dalších 50 děl významných umělců mohou návštěvníci spatřit v Alšově jihočeské galerii ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích. Začala tam výstava Odlesk perly - umění baroka ze sbírky Patrika Šimona. Unikátem je mimo jiné i nedávno získaná kresba, jejímž autorem by mohl být slavný holandský malíř Rembrandt van Rijn.

„My jsme výstavu pojímali jako podívanou, jako pastvu pro oči, ukazujeme velmi významná jména evropského barokního umění nejen v disciplíně plastiky, obrazu, ale především kresby a grafiky,“ řekl Patrik Šimon.

Podle kurátora Hynka Rulíška výstava prezentuje středoevropské umění ve vzájemném dialogu se školami italskými, francouzskými a holandskými. Expozici otevírá Albrecht Dürer špičkovou mědirytinou Adam a Eva. Vynikající je sochařské zastoupení v čele se dvěma bustami Pietra Berniniho Herkules a Omfalé. Následují řezbářská díla Mistra Pinzela a Františka Preisse. Vrcholnou ukázkou je monumentální olej David s hlavou Goliáše od Johanna Carla Lotha.

  • Albrecht Dürer / Adam a Eva zdroj: AJG
  • Pietro Bernini / Apollo a Dapne zdroj: AJG

Devětatřicetiletý pražský sběratel Patrik Šimon začal sbírku budovat před 20 roky, kdy na trh přicházela kvalitní díla z restituovaných sbírek. Nyní čítá na 16 000 uměleckých děl. Základ tvoří kresby a grafiky, zbytek asi 1 000 obrazů a 150 plastik. Zaměřuje se především na evropské umění 19. století.

Umění kresby a vůbec práce na papíře jsou pro něj asi tou nejzajímavější disciplínou ve sběratelství. „Domnívám, že v kresbě nemůžete nic zamlčet, kresba je spontánní, v kresbě nelze nic vrátit. Kresba je disciplína, která vám zároveň ukazuje mistrovství umělců. V kresbě naleznete prvotní inspiraci, námět,“ řekl.

Výstava, ke které vyšel katalog, potrvá do 18. listopadu. Zájemci mohou přijít v říjnu a listopadu na čtyři komentované prohlídky v doprovodu majitele sbírky, kurátora a ředitele galerie, a také na přednášku Šimona O smyslu sběratelství.

Vydáno pod