Mime Fest zahajuje pantomimou s Martinů

Polička – Bohuslav Martinů a pantomima - že to nějak nejde dohromady? O opaku publikum přesvědčí první ročník Mime Festu, který se koná v rodišti skladatele, v Poličce, a jako zlatý hřeb uvede jeho komickou operu s prvky pantomimy Divadlo za bránou.

Hold Bohuslavu Martinů přijedou vzdát do Poličky od 20. do 23. září mimové ze zemí Visegrádské čtyřky, aby pomohli v Česku obnovit tradici pantomimy. Vedle představení se lidé můžou těšit i na pouliční průvod.

Vrcholem programu bude představení Divadlo za bránou, jehož autorem je Bohuslav Martinů, skladatel a velký obdivovatel a propagátor pantomimy. „Zajímal se i o francouzskou pantomimu a jako vlastenec vnášel lidové prvky do své hudby. Mě osobně nejvíc těší, že už máme pozvání na 23. září do Poličky, kde tato hudba zazní vůbec poprvé. Budeme tak mít pocit, že Martinů aspoň symbolicky 'bude při tom', vždyť kulturní Tylův dům je hned vedle hřbitova, kde je pohřben,“ připomněl Radim Vizváry.

Režisér Divadla za bránou, mimochodem taktéž poličský rodák, nastudoval hravé a nápadité dílo se studenty HAMU. „Co je vlastně Divadlo za bránou?“ uvažoval Martinů nad prvním uvedením svého originálního, hudebně dramatického díla v roce 1936. „Nic jiného než divadlo… Jen jakási směs různých scén a podivných situací. Vše záleží na podání, na hereckém výkonu, na režii a životnosti scény… Je veselé, nespoutané, bez problémů a chce pobavit. Spíše určitá improvizace scénická i herecká, jak tomu bylo v italské komedii.“ Premiéra nastudování ve Vizváryho režii se uskutečnila koncem června na Nové scéně pražského Národního divadla.

Slavného skladatele festival připomene i zahajovacím programem nazvaným Humorista Martinů – s humorem o životě a díle velkého umělce.

Záštitu nad Mime Festem převzal český mim Boris Hybner, který odehraje v Poličce také několik představení, mimo jiné s Radimem Vizvárym. Festivalový program je rozdělen na dvě části - pro veřejnost a pro školy, pro něž se chystají i workshopy pod vedením profesionálních mimů.