Za vším hledej ženu, potvrdila Stanislav Libenský Award

Praha - Ve čtvrtém ročníku mezinárodní sklářské soutěže Stanislav Libenský Award zvítězila japonská autorka Nacuho Enomotová. Exponáty soutěžících a také díla klasiků českého uměleckého sklářství - Jaroslavy Brychtové a Stanislava Libenského, jehož jméno cena nese - jsou vystaveny od 20. září v Jiřském klášteře na Pražském hradě.

U Enomotové ocenila porota kvality jejího rozměrného objektu Portrait of Capacity 68 000 cm3. Práce vyniká „napětím mezi masivní formou tvaru a delikátními detaily“ a organickým způsobem zobrazuje imaginární portrét blízké osoby.

Druhou cenu získala Češka Zuzana Kubelková za dílo, při jehož vzniku deformovala skleněný materiál ve žhavém stavu. „Tento proces je dokonale zakonzervován v prezentovaném objektu, který zobrazuje mezní stav akce a reakce,“ uvádí porota.

Třetí cenu má Slovák Andrej Jančovič za kolekci objektů, která rozmanitým způsobem pracuje se základními barvami, geometrickými tvary a jejich sestavami. Komise ocenila dokonalé řemeslné zpracování.

Doprovodná výstava letošního ročníku soutěže se jmenuje Cherchez la femme - společná cesta Libenský-Brychtová s poukazem na společný život i práci obou umělců.

Stanislav Libenský Award má být poctou významnému umělci a pedagogovi. Libenský (1921 až 2002) spolu se svou životní i uměleckou partnerkou Jaroslavou Brychtovou významně přispěl k vývoji moderního uměleckého skla. Jeho díla hostila řada zahraničních galerií, na světové výstavě Expo v roce 1958 v Bruselu dokonce získal prestižní ocenění Grand Prix.

Libenského cena je pro začínající skláře příležitostí předvést své absolventské práce vytvořené libovolnou sklářskou technikou na mezinárodní úrovni. Pro jejího laureáta je připraven studijní pobyt na sklářské škole Pilchuck Glass School v USA. Letos se o cenu ucházelo 48 studentů z více než deseti evropských zemí, Japonska, Austrálie, USA, Koreje a Číny. Iniciátorem projektu je Pražská galerie českého skla.