Esence dvojdechu

V květnu jsem plula na lodi Tajemství s Válkou s mloky a Divadlem Aqualung. Závěrem astronomického léta mě její záď zase zlákala. Návštěva komorní novocirkusové události italsko-švýcarského dua CIE CIRCONCENTRIQUE mě okysličila. Tmelem hry Respire je pohyb dvou pólů - nádechu a výdechu.

„Inspirací projektu je blízký vzájemný vztah mezi událostí a emocí a jejich vliv na dýchání. Dýchání je jemné vlákno, které spojuje umělce s divákem,“ uvádějí tvůrci. Oba protagonisté, Alessandro Maida i Maxime Pythoud, snovou jemnou přízi skutečně brilantně, záměrně nevážně a úsporně. V hudebních intermezzech jim ze záznamu pomáhá pianista Alejandro Petrasso. Herci jsou kumpány i soupeři.

Ještě usedáme a vrtíme se, někteří chystají deky, už se ochladilo. Dávám čaj s medem, potkávám spolužačku Veroniku, loutkářku, doporučuje Posedlí hrou v říjnu. Kousek od nás přípravy uměleckého dua sleduje i ředitel Letní Letné Jirka Turek. Těším se. Můj doprovod nemá činoherní divadlo rád, ale to novocirkusové ano. Dvojice herců působí na první pohled plaše, nenápadně. V béžových trikách a šedých volných kalhotách. Představení začíná neformálně, s osvětleným hledištěm. Postupně své diváky zklidní, setmí a místy i vzruší (vynikající akrobacií).

  • Cie Circoncentrique / Respire zdroj: Divadlo bratří Formanů
  • Cie Circoncentrique / Respire zdroj: Divadlo bratří Formanů

Alessandro i Maxime v počátečním tichu chodí, koordinují pohyby i dech, synchronizují se. Partnery jim jsou po celou dobu, kromě diváků, pojízdné bílé lampy. Centrum jeviště osvětluje velká lampa shora, která se v jedné chvíli spustí, cirkuluje spolu s „cyr kolem“ a zase se vytáhne ke stropu. Vysoká lampa slouží jako výkonný boďák, nasvěcující hrací plochu i reakce diváků. Malé lampy rychle vytvářejí mikroscény, například tu s bílými míčky. Lehkost a měkké pohyby, součinnost těla a míčů. Velký míč velí malým. Podlaha ozvučena rytmem běhu, naboso i v trepkách. Motivy míčových sportů, mužský souboj o trofej.

Žonglování s míčky hlavou dolů, v náruči kolegy. Po chvíli jde světlo do lidí, hledá Maxe. Ten přichází jako by nic z paluby, perou se. Křik krájí původní bezhlasí, vítěz zápasu předvádí typická gesta vrcholových sportovců po úspěšném pokusu. Nastává zklidnění, soustředěné jogínské aerobní cvičení i se zvuky mantry. Druhý na scénu vnese velký míč, novou věc k řešení, objekt zájmu. Akrobacie vznikají z náhlého popudu, z banální situace či nečekaného gagu. Herecký kolega je roztočen na kouli jako na kolotoči. Mezitím servírují rošťácké kousky, rivalitu i spiklenectví, bratrství.

Dramatický vstup s jednoduchým gestem ruky ve tvaru revolveru rozehrává silnější emoce. Kontrastem je etuda spánku, s jemnou muzikou a vláčným tempem. Akorát ze vzdálenějších řad nejsou některé momenty, odehrávající se na forbíně, dobře vidět. Střídání světla a tmy, žádné barevné filtry. Šajn lampy atakuje herce, navozuje pocit strachu, výslechu, naléhání a potřeby úkrytu. Lampa osvítí velký míč coby pódium, malé míčky hrají. Artista se točí jako baletka na zrcátku s magnetem na velkém míči a žongluje. Malá lampa slouží i ke svícení obrazů z podhledu.

Vrcholem kompozice jsou veletoče uvnitř obruče. Připomínají známou anatomickou kresbu muže v kruhu s vepsaným čtvercem (Leonardo da Vinci), ovšem ve zrychlené filmové smyčce. Muž svobodně létá v obruči, po excelentním výkonu následuje jen drobné pokrčení ramen a sestava na hudbu s prvky ranní rozcvičky. Asi hodinová hra geometrických tvarů sklízí mohutný aplaus, herci se loučí česky „spánembohem“ a zvou do šapitó na Petynku. Loď dýchá s nimi.

V nadcházejícím víkendu se Divadlo bratří Formanů postará o další vodě blízký zážitek. Italská společnost nového cirkusu MAGDA CLAN, v čele se svým principálem Robertem Magrem, připravila - pod supervizí kapitána lodi Tajemství Petra Formana - představení ERA - SONNET POUR UN CLOWN, v němž účinkuje i Alessandro Maida z inscenace Respire. Tato vrcholná akrobacie, jež měla premiéru v červnu v Bruselu, se odehraje 22. a 23. září (první představení bylo už v pátek 21. září) v 19:00 v areálu pražského koupaliště Petynka ve Střešovicích. Na Divadelní lodi Tajemství končí sezona až 3. října fantaskním kusem mladé autorky a režisérky Josefíny Formanové Posedlí hrou, ovlivněným obrazností románu Mág Johna Fowlese.