Struny podzimu spojí žánry i kontinenty

Praha - Napříč hudebními žánry a kontinenty se posedmnácté vydávají Struny podzimu. 17. ročník nabízí od 23. září do 3. listopadu hvězdná jména i neotřelé projekty a v programu kombinuje jazz, klasiku, tradice i experiment.

„Na tvorbu festivalového programu nahlížíme jako na samostatnou uměleckou disciplínu. Součástí našeho receptu je, že se neomezujeme na téma, styl nebo hudební období, ale že si můžeme dovolit uvádět pestrou paletu hudby, pokud každý z koncertů představuje mimořádnou uměleckou kvalitu,“ upozorňuje umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

První tóny sedmnáctého ročníku budou patřit kontratenoru Philippa Jarousského. Pěvec, o němž kritici říkají, že disponuje andělským hlasem a ďábelskou virtuozitou, vystoupí na Strunách podzimu po boku ansámblu dobových nástrojů Venice Baroque Orchestra. Ve Dvořákově síni Rudolfina přednese árie barokního kastráta Farinelliho. Program koncertu, který bude mít v Praze premiéru, později vyjde i na samostatném albu.

Celkem rozezní Struny podzimu od 23. září do 3. listopadu devět koncertů. Dva z nich se konají v prostoru Pražské křižovatky – recitál violoncellistky Alisy Weilersteinové a koncert smyčcového kvarteta The Brodsky Quartet s hráčem na koru Tundem Jegedem. V jejich podání zazní tradiční komorní skladby i kompozice na pomezí klasiky a world music.

Vrcholem jazzové linie se stane podle pořadatelů vystoupení saxofonisty Sonnyho Rollinse, který se do Prahy vrátí na den přesně po třiceti letech. Rytmickou hru rozkročenou mezi jazzem a poprockem slibuje fusion produkce japonské pianistky Hiromi. Mistryně bossa novy, jazzu a hudby brazilských legend Joyce Morenoová strhne posluchače do víru jižanských rytmů. A Gregory Porter, jenž je označován za „nejvyzrálejšího jazzového zpěváka-skladatele posledního desetiletí“, vystoupí pro velký zájem na festivalu dvakrát.

Struny podzimu každým rokem rozeznívá také hudba dalekých krajin. V rámci série koncertů objevujících možnosti lidského hlasu vystoupí 7. října v Českém muzeu hudby ženské trio jakutských „šamanek“ Ayarkhaan. Příběh Titaniku si jako inspiraci vybral minimalista Gavin Bryars. Ikonický opus uvede se svým ansámblem v multimediálním provedení v kinosálu Veletržního paláce 18. října.

Hlavní festivalový program doplňuje opět neformální klubová noc SPOTLIGHT, která 3. listopadu v Roxy/NoD přiblíží atmosféru newyorských klubů. Pořadatelé myslí také na nejmenší posluchače – Struny jsou dětem vyhrazeny od 19. do 21. října v divadle Minor.