Irving pro svého syna, gaye, napsal knihu o bisexuálovi

Washington - Jeden z nejúspěšnějších amerických autorů současnosti John Irving v interview pro magazín Focus prozradil, že svůj nejnovější román In One Person (V jedné osobě) napsal pro svého homosexuálního syna. „Jsou jen dvě knihy, u kterých jsem měl jasnou představu o čtenáři, o jejím adresátovi,“ uvedl sedmdesátiletý spisovatel.

"Garpa (Svět podle Garpa) jsem napsal pro mé dva starší syny a knihu In One Person zase pro mého mladšího syna Everetta, kterému bude brzy 21 let." Irving začal na knize pracovat v roce 2009, kdy se Everett veřejně přihlásil k homosexuální orientaci.

„Je zvláštní, že jsem se tak dlouho zabýval myšlenkou na knihu o problémech bisexuálního mladíka a zrovna, když jsem ji začal psát, tak se mi můj syn svěřil, že je gay,“ konstatoval Irving. Jejich vztah se prý od té doby pozitivně proměnil. „Snad ho mám ještě raději než předtím, protože si o něj dělám více starostí nebo protože mám pocit, že ho musím ochraňovat.“

John Irving je dobře známý i v Čechách. K nejznámějším patří jeho bestseller Svět podle Garpa. Oscarem oceněný scénář k adaptaci díla Pravidla moštárny korunoval tažení Irvingových knih na stříbrné plátno. Zfilmován byl i zmíněný román Svět podle Garpa, dále také knihy Hotel New Hampshire a Modlitba za Owena Meanyho.

Vydáno pod