Anna Karenina opět láme srdce především sama sobě

Toronto - Anna Karenina vstoupila do evropských kin. Novou adaptaci Tolstého románu natočil podle scénáře Toma Stopparda režisér Joe Wright. Titulní roli svěřil herečce Keiře Knightley.

Režisér prý vytvořil dokonale stylotvornou podívanou s výraznými hereckými výkony. Tak mluví o novém filmu ti, kteří ho poprvé viděli na Torontském festivalu, kde byl uveden ve světové premiéře. „Chtěl jsem vytvořit něco jako esenci namíchanou z charakterů postav. Scénář byl mnohem expresivnější než samotný román, obrazy mnohem emocionálnější - i ve filmu jsem se proto zaměřil na vizuální stránku,“ prozradil režisér Joe Wright. 

„Přečetla jsem si před natáčením znovu Tolstého román a našla jsem v něm úplně jiné věci, než co si pamatuju třeba ze školy. Uvědomila jsem si, že přesně tak se pozná klasická literatura. Mění se spolu se čtenářem, spolu s dobou,“ komentovala herečka Keira Knightley. 

  • Anna Karenina / Jude Law a Keira Knightley zdroj: Bontonfilm
  • Anna Karenina / Aaron Taylor-Johnson a Keira Knightley zdroj: Bontonfilm

Anna Karenina jednadvacátého století se tak podobá loutkovému divadlu, kde postavy na plátně volně defilují před očima diváků. Kulisa rozpadajícího se divadla, hudba, zpomalené záběry - to vše dává vyniknout jedné jediné ženě, za kterou vše ostatní zaniká. 

Postava Anny Kareniny se během filmování doslova vydala vlastní cestou, měnila se a byly chvíle, kdy ji všichni nenáviděli. "Já jsem jim naprosto rozuměla, ale zároveň jsem Annu milovala. Ona je zrádná a krutá, ale taky milující a čestná, a to ve stejnou chvíli. Bylo těžké stát se taky takovou a zároveň plnit požadavky režiséra,“ uvedla ke své postavě Knightley. 

Nová Anna Karenina (zdroj: ČT24)

Režisér Joe Wright na sebe upozornil už před sedmi lety - adaptací románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Následovalo Pokání podle Iana McEwana, které je považováno za jeho zatím nejlepší snímek, Anna Karenina ho ale podle kritiků může snadno překonat. V českých kinech se objeví začátkem února. 

Anna Karenina - Velká Británie / Francie, 2012, Režie: Joe Wright. Hrají: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Kelly Macdonald, Matthew MacFadyen, Alexandra Roach, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Emily Watson, Olivia Williams, Ruth Wilson, Michelle Dockery, Bill Skarsgård, Holliday Grainger.