Newyorský festival připomene českého Disneyho

New York - Loutkový film Staré pověsti české od Jiřího Trnky promítne ve svém programu Newyorský filmový festival, jehož padesátý ročník začíná ve „velkém jablku“ dnes. Také Trnka, jehož přínos pro animaci pořadatelé přirovnávají k přínosu Walta Disneyho, by letos oslavil kulaté jubileum.

Staré pověsti české z roku 1952 budou uvedeny v sekci věnované mistrovským dílům minulosti, spolu například se Satyriconem legendy italské kinematografie Federika Felliniho nebo Lawrencem z Arábie Davida Leana. 

Pořadatelé připomínají, že Trnka by letos oslavil 100. narozeniny. „Trnka zvedl laťku pro své následovníky. Jeho vliv je mocně přítomný v díle Jana Švankmajera či bratrů Quayových,“ upozorňují. Zároveň jej označují za velkého mistra loutkové animace, „jehož příspěvek k tomuto umění byl stejně podstatný jako příspěvek Walta Disneyho k tradiční animaci“. Z produkce Disneyho studia připomene přehlídka Sněhurku a sedm trpaslíků, kterou v roce 1937 vytvořil animátor David Hand.

Newyorský filmový festival je nesoutěžní přehlídka, na kterou filmy vybírá Filmová společnost Lincolnova centra. Letos se koná mezi 28. zářím a 14. říjnem. Akce se zúčastní například režiséři Brian De Palma či Robert Zemeckis.

Vydáno pod