Slovinská architektura není jenom Plečnik

Praha - Galerie Jaroslava Fragnera se po pěti letech vrací ke slovinské architektuře. Výstava Blow Up / Zvětšenina představuje tvorbu jednoho z nejznámějších slovinských ateliérů Bevk Perovič. Názvem výstavy odkazují architekti Matija Bevk a Vasa J. Perovič na slavnou filmovou předlohu režiséra Michelangela Antonioniho. Své stavby vystavují netradičně formou zvětšených výřezů, kladou totiž důraz na detail. Výstava potrvá do 21. října.

„Tato výstava je náš komentář k myšlence vystavování. My vnímáme výstavu jako druh znázornění paradoxu: budovy se 'stávají' jen jedním obrázkem, zvětšeninou své vlastní fotografie, rozkouskované a rozpojené, němé, nepopisné,“ vysvětlují architekti Matija Bevk a Vasa J. Perović. 

„Slovinská architektura je velice zajímavá. Patří k architekturám, které se vyznačují čistotou, v čemž je zřejmý vliv Rakouska. Ateliér Bevk Perović patří k ikonám středoevropské architektury, mají spoustu cen, učí na prestižních evropských univerzitách,“ upozornil Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera.

Blow Up / ateliér Bevk Perovič v Galerii Jaroslava Fragnera (zdroj: ČT24)

Expozice zahrnuje videa, modely, díky nimž si návštěvníci mohou vytvořit celkovou představu o jednotlivých realizacích. Dohromady dvaadvacet projektů od malých rodinných domů až po studentské koleje nebo centrum islámu a muslimské kultury, muzeum umění nebo národní univerzitní knihovnu. 

Ve Slovinsku ateliér získal šestkrát národní Plečnikovu cenu, v Evropě prestižní mezinárodní architektonickou trofej Mies van der Rohe. Jejich minimalistické stavitelství bude mít premiéru i v Česku, kde aktuálně navrhují rodinnou vilu.

Ateliér v současnosti zaměstnává 10 až 12 mladých architektů. V roce 2012 se Matija Bevk a Vasa J. Perović zařadili mezi architekty, jimž věnoval monograficky celé číslo mezinárodní časopis El Croquis.

Garelie Jaroslava Fragnera uspořádala od 22.09. do 21.10.2012 výstavu slovinskému ateliér Bevk Perovič pod názvem Blow Up.
Zdroj: ČT24