Zemřel Herbert Lom, komisař z Růžového pantera

Londýn - Ve věku 95 let zemřel v Londýně britský filmový herec českého původu Herbert Lom, který se proslavil především jako komisař Dreyfus ze série filmů o Růžovém panterovi. V Česku je dobře znám i díky roli hlavního „padoucha“ Cornela Brinkleyho ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Podle informací britských médií zemřel 27. září ráno ve spánku.

O Lomovi se říkalo, že je nejúspěšnějším českým hercem ve světě, kterého doma diváci neznají. Narodil se jako Herbert Charles Angelo Kuchacevich ze Schluderpacheru v roce 1917 v Praze do šlechtické rodiny s židovskými kořeny a vyrůstal na Šumavě u dědečka, který byl skutečným hrabětem. U filmu začínal ve 30. letech epizodními rolemi v českých snímcích - první epizodní roli dostal ve filmu Žena pod křížem, s partnerkou Věrou Ferbasovou. V Čechách si ještě zahrál ve snímku Boží mlýny. V době prvních hereckých pokusů si změnil jméno a ze šlechtického zůstal jen Herbert. Lom bylo to nejkratší, co prý našel v telefonním seznamu.

Do rodného města se Lom často a rád vracel a udržoval si i dobrou češtinu. V roce 1992 natočil v Praze komedii Sherlock Holmes v pánském klubu aneb Dreyfus zasahuje. O deset let později byl oceněn medailí Artis Bohemiae Amicis, kterou uděluje český ministr kultury těm, kteří šíří slávu českého umění ve světě. V roce 2006 předával jednu z cen při ceremoniálu Českého lva. „Byl to velice milý, inteligentní člověk, který mě zaujal nejen tím, jak hrál, ale také tím, jak moc miloval svoji zemi,“ vzpomíná Petr Vachler, ředitel České filmové a televizní akademie. O to víc ho mrzí, že Lom už nedostal příležitost hrát v českém filmu. 

Pět lupičů a stará dáma / Cecil Parker, Herbert Lom, Alec Guinness
Zdroj: ČT24/ČT

Za druhé světové války odešel se svými židovskými rodiči do Británie, kde studoval na londýnské Královské akademii dramatických umění, a v roce 1940 poprvé hrál v anglicky mluveném filmu. Pro svůj přízvuk byl zpočátku obsazován do rolí cizinců a ztělesňoval i nejrůznější zločince. První jeho výraznější rolí byl Napoleon Bonaparte ve filmu Mladý pan Pitt (1942). Napoleona hrál ještě v roce 1956 ve filmové adaptaci Vojny a míru s Audrey Hepburnovou a Henrym Fondou. Postupně se prosadil jako herec a celkem se objevil ve stovce filmů, mezi jinými ve snímcích Pět lupičů a stará dáma (1955), Spartakus (1960) a Cid (1961).

Největšího věhlasu však dosáhl ve snímcích o Růžovém panterovi v úloze nešťastného komisaře Dreyfuse, kterého přivádí k šílenství nešikovný inspektor Clouseau v podání Petera Sellerse. Jeho syn Alec listu Daily Mirror řekl, že „jako každý herec nechtěl být uvězněn v nějaké škatulce“. „Poté, co hrál v mnoha filmech východoevropské gangstery, tak ho potěšilo, že ho režisér Růžového pantera Blake Edwards obsadil do komediální role proti Peteru Sellersovi. Tento posun si opravdu užíval,“ prozradil Alec. „Ta role byl dar z nebes,“ připustil už dříve i Lom. „Ale bylo to dvousečné, protože mě lidé začali ztotožňovat s Dreyfusem.“

V ČR byl Lom dobře známý i jako hlavní „padouch“ ve vinnetouovce Poklad na Stříbrném jezeře (1962). Z pozdějších filmů je známá úloha v Mrtvé zóně, kterou v roce 1983 natočil režisér David Cronenberg podle románu Stephena Kinga a v níž Lom hrál po boku Christophera Walkena.

Lom také napsal dva romány Enter A Spy a Dr. Guillotin: Bádání excentrického vědce, který předběhl svou dobu.

Komentář Jana Folla (zdroj: ČT24)