Angelika opět zamotá hlavu Peyracovi i králi. Zřejmě i v Česku

Paříž/Praha - Byla krásná a hrdá, dovedla stejně silně milovat i nenávidět. Příběhy krásné Angeliky, natočené v 60. letech, uváděla televize i v socialistickém Československu. Červená knihovna, která kromě romantiky nabízela i na tehdejší dobu hanbaté scény s Michele Mercierovou, se dočká nového zpracování. Koprodukční snímek se bude natáčet i v Česku.

Nové filmové ztvárnění Angeliky by mělo býtvěrnější knižní předloze, než byly filmy ze 60. let. Původní adaptace označila devadesátiletá francouzská autorka románů Anne Golonová kvůli tehdejším scénářům ze ohromné zklamání.

„Byla to tragédie. Scenárista si vybíral pasáže, které považoval za silné. Podle jeho představ byla Angelika žena lehkých mravů. Produkce angažovala velmi krásnou herečku, ale uzavřela ji do role naivky,“ řekla Golonová serveru purepeople.com. Nyní je však podle ní dílo připraveno k natáčení lépe než kdy jindy.

Nový scénář inspirovaný ságou Golonové podepsal podle webu paperblog.fr uznávaný novelista a spisovatel íránského původu Philippe Blasband, který žije v Belgii. Režii svěřili producenti Francouzi tuniského původu Arielu Zeitounovi, který natočil například krimi Poslední gang z roku 2007.

  • Michele Mercierová jako Angelika zdroj: ČT
  • Robert Hossein (hrabě de Peyrac) a Michele Mercierová (Angelika) zdroj: ČT

Podobně jako původní filmová série s Angelikou budou nové díly vznikat v koprodukci. Podílet se na nich prý budou filmaři z Francie, Německa, Belgie, Rakouska i Česka. Ústřední herecká dvojice bude z Francie, Angelikou se stane třiadvacetiletá Nora Arnezederová a hraběte de Peyraca si zahraje dvaašedesátiletý Gérard Lanvin.

Nová verze se bude údajně skládat ze dvou částí nazvaných Násilím provdaná za hraběte de Peyraca a Angelika na Dvoře zázraků a ve Versailles. První díl se má objevit v kinech v roce 2014. Filmoví tvůrci příběhů odehrávající se v 17. století prý v nejbližší době využijí kromě jiných míst malebného prostředí v Telči, Praze, Kroměříži a na hradě Pernštejně.