Oscara klasické hudby získala i nahrávka Mé vlasti z roku 1939

Londýn - České hudební vydavatelství Supraphon a záznam Symfonického orchestru BBC pod taktovkou Jiřího Bělohlávka získaly prestižní ceny Gramophone Awards. „Oscary klasické hudby“ udělují kritici píšící pro britský časopis Gramophone, jenž vychází od roku 1923.

Supraphon byl oceněn za CD s archivním záznamem symfonické básně Má vlast Bedřicha Smetany v podání České filharmonie s dirigentem Václavem Talichem. Oceněné album Symfonického orchestru BBC z vydavatelství Onyx obsahuje šest symfonií Bohuslava Martinů.

Záznam koncertu, který se konal za výjimečných okolností 5. června 1939 v protektorátní Praze v Národním divadle, se zachoval díky přímému přenosu do několika evropských měst. Nahrávku pořídil Norský rozhlas, ten tehdy disponoval nejmodernější technologií záznamu zvuku. Kritik Rob Cowan v časopise Gramophone ji označil za snad nejsilnější Mou vlast, jaká kdy byla natočena.

„Emocionální náboj okamžiku dal vzniknout patrně nejlepší nahrávce Mé vlasti řízené legendárním dirigentem Václavem Talichem. V záznamu nahrávky je dojemné slyšet, jak nadšené publikum po dlouhotrvajících ovacích spontánně završilo koncert zpěvem české národní hymny,“ podotkl producent Supraphonu Matouš Vlčinský.

Oceněna nahrávka Smetanovy Mé vlasti (zdroj: ČT24)

„Je to pro nás velká pocta, už když si uvědomíme, z jak obrovského množství nahrávek z celého světa se vybírá,“ vyjádřila radost z ocenění ředitelka Supraphonu Iva Milerová. Spolu se zástupci hudebního vydavatelství přebírala ocenění v Londýně i vnučka dirigenta Václava Talicha. Za posledních šest let Supraphon získal Gramophone Award šestkrát.

Symfonický orchestr BBC, který vedl Jiří Bělohlávek, získal cenu za nejlepší nahrávku orchestrálního díla. Kritik Mike Ashman o oceněném albu se záznamem symfonií Martinů řekl, že Bělohlávkův orchestr „jasně a znamenitě uchopil bolest a napětí“ hudby českého skladatele.

Bělohlávek tento měsíc řídil Symfonický orchestr BBC jako jeho šéfdirigent naposledy. Rozloučil se s ním při velkolepém závěrečném koncertu festivalu BBC Proms v Royal Albert Hall. Od 1. září se totiž na čtyři roky ujal funkce šéfdirigenta České filharmonie.

Na „Oscary klasické hudby“ byly z českých hudebníků nominovány také pěvkyně Magdalena Kožená a barokní soubor Collegium 1704.