Praha opět zváží podmínky pro pouliční umělce

Praha - Praha koncem roku vyhodnotí, jestli se osvědčilo letošní uvolnění podmínek pro vystupování pouličních umělců. Podle radní Aleksandry Udženije (ODS) je už nyní jasné, že se pravidla pro příští rok změní. Radní o tom informovala v tiskové zprávě. Na uvolnění podmínek si dlouhodobě stěžuje Praha 1, radnice prý kvůli hluku z produkcí dostala desítky stížností.

Vyhodnocením podmínek se bude zabývat komise, která má na starosti koordinaci aktivit na veřejných prostranstvích v Pražské památkové rezervaci. Komise navrhne, na kterých místech by se mohly konat pouze nehudební produkce, nebo na kterých místech budou vystoupení časově omezena či zcela zakázána.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Nalézt konsenzus mezi buskery a rezidenty

„Chceme nalézt konsenzus mezi provozovateli buskingu (pouličního umění) a rezidenty. Něco zakázat je velmi jednoduché. Daleko těžší je domluvit se,“ uvedla radní Udženija. Podle ní hlavní město jedná i s Prahou 1 a bude se zabývat seznamem problémových lokalit, které první městská část zašle.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) v minulých dnech vyzval hlavní město, aby podmínky pro pouliční umělce zpřísnilo. Podle Lomeckého jsou nynější podmínky nevymahatelné.

Umělci teď mohou hrát téměř všude a nemusí k tomu mít povolení. Součástí produkce ale mohou být maximálně čtyři vystupující a nesmí mít pódium. Produkce by také neměla být hlasitější než 45 decibelů a delší než dvě hodiny.

Zakázáno je také hraní u škol v době výuky, u kostelů v době bohoslužeb, na Karlově mostě a kolem radnice na Staroměstském náměstí. Hrát se nesmí v noci a brzy ráno.