Den architektury má 48 hodin

Praha - Objevte neznámé exempláře ve svém okolí dříve, než z nich budou vyhynulé druhy. Poslední zářijový víkend mají lidé možnost objevovat architektonické zajímavosti a neznámá zákoutí více než čtyřiceti českých a moravských měst. Den architektury, který vlastně trvá dny dva, se letos koná podruhé.

V celkem 45 městech se 29. a 30. září koná sedm desítek akcí, které přiblíží architektonické, krajinné a urbanistické souvislosti daného místa. Seznamování s architekturou, za doprovodu architektů a teoretiků, probíhá většinou formou komentovaných procházek, program nabídne ale i celodenní pěší výlety nebo cykloprohlídky. 

„Osobně bych se ráda vydala na setkání s autorem Modlitebny Církve bratrské Zdeňkem Fránkem do Černošic anebo bych vyjela na jednu ze tří procházek po Ostravě, a to ať už na setkání s historikem Martinem Strakošem, komentovanou prohlídku první pasivní administrativní budovy v ČR anebo do nových Vítkovic s Josefem Pleskotem,“ uvedla některé tipy z programu ředitelka festivalu Marcela Steinbachová.

  • Modlitebna Církve bratrské v Černošicích zdroj: Sbor Církve bratské v Černošicích
  • Pasivní administrativní budova v Ostravě zdroj: o. s. Kruh

V Praze je na programu rekordních osmnáct procházek, které povedou kromě architektů i umělci a patrioti svých čtvrtí. Návštěvníci pražského programu mohou podniknout exkurzi na tři pražská sídliště (Solidarita, Prosek, Jižní Město), absolvovat cyklovyjížďku za moderní architekturou Prahy 6 a okolí s Milanem Mikuláštíkem či se vydat na dobrodružnou výpravu řekou Rokytkou s architektem Janem Šépkou.

Několik procházek, například v Klatovech, proběhne pod vedením hlavních městských architektů mladé generace. „Snažíme se představit současnou architekturu stejně jako upozornit na kontroverzní realizace či záměry. V řadě měst fungují komunity lidí, které se dlouhodobě zasazují o kultivaci svého prostředí,“ upozornila Steinbachová.

Součástí Dne architektury jsou letos také procházky po slovenských městech a exkurze do Berlína. Ve Vídni připraví prohlídky a dílny pro mládež rakouští a čeští architekti a umělci. Pořádající občanské sdružení Kruh navíc poprvé nabídne Den architektury formou vzdělávacích workshopů určených dětem a studentům vybraných škol, které povedou lektoři spolu s architekty.

Vydáno pod