Svět je v pohybu a architektura s ním

Praha - Již šestým rokem přináší společnost Czech Architecture Week do ulic Prahy a vybraných měst České republiky ukázky světové architektury. Architektury, která v sobě spojuje užitnou i uměleckou hodnotu a obklopuje nás v každodenním životě. Mottem letošního ročníku je Svět v pohybu, protože je zaměřen na dopravu a dopravní stavby.

Festival si klade za cíl stát se inspirací pro širokou veřejnost a rozšířit i osvěžit pohled na architekturu jako nedílnou a důležitou součást lidské kultury od historie po dnešní dobu. Letošní ročník nabízí také zajímavosti z historie dopravy. Součástí výstav v Letohrádku královny Anny na Pražském hradě je časová osa vývoje dopravy od jejích počátků až po současnost. Expozice je obohacena o historické exponáty, filmy a fotografie.

  • Svět v pohybu, lidé v pohybu / Arhitektura d.o.o. (Slovinsko) zdroj: Architecture Week
  • Svět v pohybu, lidé v pohybu / Ramon Prat Armani New York zdroj: Architecture Week

Pražský hrad oživí architektura hned na dvou místech, a to v Letohrádku královny Anny a v Tereziánském křídle Starého královského paláce (výstava Boris Podrecca – Architekt). Pro přímá setkání s architekty budou sloužit prostory NTK, kde proběhnou přednášky světových osobností architektury.

Do programu festivalu je v letošním roce zařazena i řada zajímavých expozic a muzeí, souvisejících s dopravou a dopravní infrastrukturou z celé České republiky – auta, železnice, letadla, lodě. Tento program bude zajímavý i pro rodiny s dětmi – například Muzeum lega, Muzeum stavebnice Merkur, Království železnic nebo Muzeum modelové železnice děti jistě nadchnou. 

  • Svět v pohybu, lidé v pohybu / Karsten Monherjahn MyZeil zdroj: Architecture Week
  • Svět v pohybu, lidé v pohybu / Ambrassas zdroj: Architecture Week

Architecture Week Praha 2012 - 6. ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Svět v pohybu, lidé v pohybu, doprava, dopravní stavby, infrastruktura a územní rozvoj - 1. – 28. 10. 2012.

Vydáno pod