Rozhlasové vysílání upevňuje spojení v lázních

Poděbrady - 29. ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2012 se koná od 2. do 4. října v Poděbradech. V letošním ročníku se soutěží ve třech kategoriích – Cestopis, Rozhlasová hra a zcela poprvé se v soutěži objevila Zpravodajská relace. Součástí festivalu jsou rovněž ankety Moderátor roku a Pořad roku. Obě vyhlásila Asociace rozhlasových organizací.

Soutěžit mohou pořady, které byly odvysílány v době od 1. ledna 2011 do 31. května 2012. Motto letošního ročníku festivalu Prix Bohemia Radio zní: Zůstat ve spojení.

„Výraz 'spojení' je výrazem bytostně rozhlasovým. Jednak ve smyslu technickém, ale zejména ve smyslu mezilidském, zůstat ve spojení s našimi posluchači. S tímto mottem je spojeno i významné výročí, příští rok to bude již 90 let, co Český rozhlas začal vysílat na území České republiky,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 ředitel festivalu Miroslav Dittrich.

V rámci festivalu bude udělena Cena Karla Kyncla pro nejlepšího zahraničně politického zpravodaje, zcela nová Cena Jiřího Ješe za nejlepší komentář a jedna rozhlasová osobnost bude uvedena do Síně slávy. „V nové kategorii Zpravodajská relace bude porota hodnotit sestavení zpráv, prezentaci moderátorem i zvukové zpracování,“ doplnil Ditrich.

Hlavní náplní programu; jsou samozřejmě poslechy nejlepších rozhlasových inscenací a následná diskuse s porotou. Připraven je však bohatý doprovodný program, ve kterém nebudou chybět přednášky např. o funkci hudby v uměleckém pořadu, publicistice i v proudovém vysílání, které přednesou příspěvky významné osobnosti oboru.

Naplánovány jsou i diskuse o budoucí profilaci stanic Českého rozhlasu a o tom, zda a jak naplnit veřejnou službu v hudebních složkách vysílání. Zda zachovat stávající dramaturgické členění vysílání, či se vydat cestou úzce specializovaných okruhů, kdy dramaturgem bude sám posluchač, který si bude sestavovat svůj program z pevně profilovaného portfolia stanic Českého rozhlasu. Chybět nebudou ani pořady pro děti včetně loutkového divadla, živá vysílání přímo z Kolonády a v neposlední řadě hudební večery v Divadle Na Kovárně.