Horáček slaví narozeniny ve Státní opeře i multikinech

Praha - První ucelené koncertní provedení skladeb s texty Michala Horáčka zazní dnes a ve středu večer ve Státní opeře v Praze. Na koncertu zvaném Tribute vystoupí interpreti Horáčkových písní, například Richard Müller, Vojtěch Dyk, Jana Kirschner, Michael Kocáb, Lucie Bílá, Petr Hapka nebo Aneta Langerová. Koncert se bude v přímém přenosu České televize vysílat také v multikinech sítě CineStar. Záznam pak ČT odvysílá na Vánoce 2012.

„Podobně neobyčejná sestava interpretů se na jednom jevišti dosud nesešla, a takto ucelené dílo Michala Horáčka bude interpretováno vůbec poprvé,“ zve diváky na svém webu Státní opera.

Projekt rekapitulující to nejlepší z Horáčkovy tvorby původně vznikl jako dárek k významnému životnímu jubileu známého textaře a producenta, který letos v červenci oslavil 60. narozeniny. „Jsem moc pyšná, že mám v repertoáru jeho věci a doufám, že budou přibývat,“ říká Lucie Bílá. „On jde po smyslu lidské existence,“ domnívá se Michael Kocáb.

Vynoříme se v temných chodbách a budeme hledat výtahy?

Diváky čeká jevištně koncipované pásmo v unikátní scénografii a plné osobitých interpretací jednotlivých písní. V orchestru se objeví známí muzikanti, jako je Ondřej Brzobohatý, Petr Malásek, Robert Balzar nebo František Kop.

Uvedou mimo jiné hity Bude mi lehká zem, Dívám se dívám, Přišlo mi to vhod, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc nebo Baroko. Režie obou koncertů se ujal Viktor Polesný.

„Jedna písnička má v mém srdci, spíše než v hlavě, zvláštní místo. Jmenuje se V penziónu Svět. Ta shrnuje moje životní nastavení, přesvědčení o tom, že my všichni, obyvatelé penziónu Svět, máme volbu, zda zůstaneme v kamrlíku, jak nám byly životní karty rozdány, a v jistém setrváme, ale připravíme se o zvuky, barvy a dobrodružství pohybu po penziónu Svět,“ prozradil Horáček a ptá se: „Vezmeme tu kuráž a vyjdeme z těch dveří, vynoříme se v temných chodbách a budeme hledat výtahy, schodiště a kuchyně? V téhle písni je to všechno obsažené a možná, že všechny ostatní písně jsou variace na tohle téma.“

Za pětadvacet let některé Horáčkovy verše zlidověly. „Některý věty, slogany nebo zkrátka refrény začnou žít vlastním životem,“ říká autor. Jeden z nejslavnějších veršů zní: „Štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš.“

Horáček sám se nikdy netajil tím, že peníze umí vydělat. Jeden z nejbohatších Čechů přesto čekal, že ironie textu o penězích, které nutně neznamenají štěstí, bude zřejmá. „Chtěl jsem prezentovat takový způsob uvažování, který se mi nikdy nelíbil,“ tvrdí. „To jsem se zmýlil. Spousta lidí mi říká: Jo, to je jasný, štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš.“

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)