Živá kultura chce znát budoucnost. Ministerstvo mlčí

Praha - Pro divadelníky, galeristy a hudebníky začíná nová kulturní sezona špatnou zprávou - peněz od státu bude opět méně. Ministerstvo kultury přitom stále neví, jak výrazné škrty budou. Tři desítky českých divadelníků proto v polovině září požádaly v otevřeném dopise ministryni kultury Alenu Hanákovou (TOP 09), aby zveřejnila přesné informace k návrhu rozpočtu ministerstva pro příští rok. Odpověď stále nepřišla.

Umělci se obávají, že může dojít až na poloviční snížení dotací na podporu živé kultury, což by podle nich mohlo být likvidační pro řadu souborů a festivalů. Iniciátorem otevřeného dopisu je divadelní producent a ředitel festivalů Za dveřmi a Živá ulice Jakub Vedral.

„Před čtrnácti dny jsme napsali paní ministryni otevřený dopis, ve kterém jsme ji žádali, aby čísla zveřejnila. Stále ta čísla nevíme,“ uvedl Vedral.

Úřad přiznává, že částka ještě není definitivní. „Pokud můžu říct zkušenost z minulého roku, tak tam byla daná částka, která byla potom v průběhu dalších tří, čtyř měsíců vnitřních vyjednávání navýšena,“ říká Milan Němeček z ministerstva kultury. Na každý pád rozpočet nestátních kulturních aktivit neustále klesá. V současnosti dosahuje pouhá tři procenta rozpočtu celého ministerstva.

Divadelníci tak připravují ve zkušebnách inscenace, aniž jsou v tuto chvíli schopni sestavit jakýkoli rozpočet. Ministerstvo kultury navíc svojí nejistotou připravuje státní kasu o zdroj příjmů. Umělecký šéf divadla Spitfire Company Petr Boháč počítá: „Náš soubor dostal 280 tisíc minulý rok a v tuto chvíli jsme přivezli z různých festivalů a partnerství přes 400 tisíc.“

Pokud by rozpočet ministerstva v příštích letech měl dostat podobu, jakou v létě schválila vláda, resort by pravděpodobně mohl financovat jen své příspěvkové organizace a činnost církví. Nepřijde-li vedení úřadu s výraznou změnou ve financování svých příspěvkových organizací, z rozpočtu nezbude nic na podporu živého umění, kulturních aktivit menšin či památkové programy.

„Výše prostředků, které ministerstvo kultury do této kapitoly uvolňuje, svědčí také o tom, jak si živého umění váží, jak přistupuje k potřebám kultury v České republice,“ napsali divadelníci. „Je to živé umění, pakliže ho nepodporujeme, pak kultura stagnuje či zaniká,“ podotýká kulturní analytička Marta Smolíková. O osudu kulturních aktivit v Česku se rozhodne na jaře, kdy ministerstvo vyhlásí výsledky grantových řízení.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)