Na Festivalu Babel Prague promluví Václav Havel

Praha – V rámci probíhajícího festivalu Babel Prague pořádá Knihovna Václava Havla panelovou diskusi „Tady Havel, tady Havel!“. Od 19 hodin se mohou návštěvníci seznámit se zapomenutými magnetofonovými pásky z 80. let, na něž Havel namluvil své zakázané texty.

V osmdesátých letech se Václav Havel rozhodl množit své texty ve zvukové podobě: v socialistickém Československu nebylo možné svobodně vlastnit xerox, ale kazetové magnetofony s kopírovací funkcí patřily k běžnému vybavení. Proto Havel kompletně namluvil a „poslal mezi lidi“ nahrávky svých tehdy vzniknuvších textů - mj. jedné z jeho vrcholných her Pokoušení. Budoucí prezident se tím spontánně přiřadil k „punkové etice“ vyjádřené tvůrčím a distribučním postojem DIY, tedy „Do It Yourself“. 

„Protože Festival Babel Prague ohledává souvislosti, přišlo nám, že toto je zajímavé téma a že zároveň na ty nahrávky, na které se do určité doby pozapomnělo, upozorníme. Hlavním hostem večera je režisér Andrej Krob, který tehdy při natáčení byl. Máme ojedinělou možnost slyšet Václava Havla při jakémsi pracovním čtení, kterak se obsadil do všech rolí. Zdá se, že se od něj jedná o nenápadný klíč k vysvětlení svých textů,“ informoval v rozhovoru pro ČT24 dramaturg festivalu Pavel Klusák.

Rozhovor s Pavlem Klusákem (zdroj: ČT24)

„Tady Havel, tady Havel!“ - Knihovna Václava Havla - Galerie Montmartre, Řetězová 7, 110 00 Praha 1, začátek 19:00.