Oslav 45. narozenin Divadla Járy Cimrmana se může zúčastnit každý

Praha - První představení s odkazem fiktivního velikána a světoběžníka, který má na kontě desítky vynálezů, objevů, matematických vzorců i uměleckých děl, Járy Cimrmana, se v divadle, jež nese géniovo jméno, odehrálo 4. října 1967, tehdy v pražské Malostranské besedě. V jubilejní den se jedno z cimrmanovských představení, České nebe, prostřednictvím přímého přenosu objeví v 60 kinech České republiky a v 10 na Slovensku.

Nestárnoucí humor cimrmanologů, z jejichž patnáctky her řada citátů zlidověla, oslovuje pořád nové generace diváků a jejich představení jsou stále vyprodána. Již první představení hry Akt z pera Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka sklidilo nečekaný úspěch. Jelikož druhá část představení, jednoaktovka Domácí zabijačka, nebyla hotova, zvolili autoři náhradní řešení. První část vyplnili „vědeckým seminářem“ o životě a díle Járy Cimrmana a díky ohlasu diváků se tak seminář do budoucna stal pevnou součástí představení. Divadlo je neobvyklé i v tom, že má výhradně pánské obsazení herců bez hereckých škol.

„Divadlo Járy Cimrmana je vskutku fenomén, který nikdy nepřestal bavit. Dokazuje to i skutečnost, že jsme bez jakýchkoli potíží pokračovali i po roce 1989, je stále vyprodáno a diváci nepřestali mít toto divadlo v lásce. Důvodem je i to, že humor divadla je laskavý, inteligentní i jednoduchý a také to, že se kluci vyhnuli satiře, takže to, o čem se hraje, je nadčasové,“ poznamenal k výročí manažer a herec DJC Václav Kotek.

Cimrmanovo divadlo provázel od počátku nebývalý zájem diváků, ale též nelibost tehdejšího komunistického režimu. Přestože se autoři vyhýbali prvoplánové politické satiře, cenzoři v jejich narážkách na rakousko-uherské poměry nacházeli řadu paralel se současností. A tak se muselo divadlo několikrát stěhovat, až v roce 1992 zakotvilo na Žižkově.

Historicky první přímý satelitní přenos z České republiky - k 45. výročí od založení Divadla Járy Cimrmana přenese do kin slavnostní představení hry České nebe. K této přelomové události dojde 4. října v 19 hodin.

Zcela logicky bude první satelitní vysílání uskutečněno v HD, tedy v „Hodně Dobré“ kvalitě. Režie přenosu se ujal Jan Svěrák. O přestávce provede diváky zákulisím až do herecké šatny reportér a nový člen souboru DJC Vojta Kotek.

Každému návštěvníku ve všech přihlášených kinech v ČR bude o přestávce nabídnuta sklenka chlazeného sektu z produkce společnosti Bohemia Sekt, to aby si diváci mohli alespoň na dálku s oslavenci v Praze přiťuknout. Společenský oděv na večerní slavnost jest z tohoto důvodu doporučen.

O programu úvodního semináře rozhodovali samotní diváci, kteří mohli na speciálních webových stránkáchhlasovat, které přednášky chtějí v přímém přenosu (a v Žižkovském divadle) během narozeninového představení vidět.

"Moc se na večer těšíme a zároveň máme trému. Naše divácká obec je na jedné straně věrná a tolerantní, ale na stranu druhou, okamžitě pozná, když se náhodou odchýlíme od textu. Přenos je ozvláštněn tím, že si diváci mohli přes internet vybrat tři přednášky, které by chtěli slyšet. 5 tisíc diváků hlasovalo, ukázalo se, že nejoblíbenějším příspěvkem je Cimrmanovo herecké desatero, na druhém místě se pak ocitla přednáška Cimrman dentista a na pomyslné třetí příčce skončila Mistrova teorie poznání. Můj syn Honza, který přenos režíruje, chce, aby to nejvíce připomínalo divadlo, bude tam míň detailů a víc celků," informoval zakladatel divadla Zdeněk Svěrák.

Zdeněk Svěrák vzkazuje svým kolegům i divákům:

Držte se, ať ještě pár let vydržíme. Ten smích je přínosem nejen pro diváky, ale i pro nás na jevišti. To, že vše tak dlouho funguje, je opravdu udivující a moc si toho vážíme.